Photo: Andrej Grilc

Nicholas Rimmer

Saksalais-englantilainen pianisti Nicholas Rimmer tutkii intohimoisesti mihin kaikkeen piano soittimena kykenee erilaisissa musiikillisissa yhteyksissä, olipa kyseessä sitten soolosoittimena, monenlaisten kamarimusiikkikokoonpanojen jäsenenä, laulajien säestäjänä tai improvisaation välineenä. Rimmer on ollut onnekas saadessaan uransa aikana muodostaa monia pitkäaikaisia musiikillisia kumppanuuksia.

Vuodesta 2015 lähtien Nicholas on ollut Trio Gaspardin pianisti. Triossa soittavat myös viulisti Jonian Ilias Kadesha ja sellisti Vashti Hunter. Kiireisen konserttiaikataulun lisäksi ryhmä äänittää parhaillaan Haydnin triojen kokonaislevytystä Chandosille ja on tilannut yhdeksältä säveltäjältä uusia teoksia tähän projektiin. Yhtyeellä oli residenssi Wigmore Hallissa kaudella 23/24, ja se on viime vuosina kiertänyt Australiassa, Ruotsissa ja Yhdysvalloissa.

Vuonna 2008 Nicholas perusti hyvin erilaisen trion lyömäsoittaja Johannes Fischerin ja pasunisti Frederic Bellin kanssa. Trio Belli-Fischer-Rimmer on saanut kiitosta sen ”virtuoosisesta ja rajattomasta luovuudesta” (Braunschweiger Zeitung) ohjelmissaan, jotka kattavat Bachista Broadwayhin, Weillistä Tom Waitsiin, Debussyyn, Piazzollaan sekä nykymusiikkiin. Sivuprojektina hän esittää live-improvisaatioita mykkäelokuviin yhdessä Johannes Fischerin kanssa.

Nicholasin pitkäaikaisia duo-kumppaneita ovat viulisti Tianwa Yangin ja sellisti Gabriel Schwaben. He ovat levyttäneet yhdessä mm. Brahmsia, Schumannia, Antheilia ja Wolfgang Rihmiä. Solistina hän on esittänyt useita konserttoja Haydnista Hindemithiin yhteistyössä NDR Radiophilharmonie Hanoverin, Hampurin sinfoniaorkesterin, Staatsphilharmonie Cottbusin, Aurora Orchestran, CHAARTS Chamber Soloistsin ja Aucklandin filharmoniaorkesterin kanssa.

Laulajista hän on työskennellyt muun muassa Philip Langridgen, Christiane Ivenin, Caroline Melzerin, Simon Boden, Katharina Konradin, Anna Lucia Richterin kanssa. Hänen yhteistyönsä baritoni Ronan Collettin kanssa alkoi yli 20 vuotta sitten, kun he opiskelivat yhdessä Cambridgen yliopistossa.

Nicholas opiskeli musiikkia Clare Collegessa – jossa hän oli myös urkuri – ennen kuin jatkoi pianonsoiton opintojaan Saksassa. Hänen saamistaan korvaamattomista musiikillisista opeista on kiittäminen monia muusikoita, kuten Ferenc Radosia, Hatto Beyerlea, Eberhard Feltziä, Christopher Oakdenia, Roger Vignolesia ja John Wilsonia.

Hänen soittonsa on vienyt Nicholasin esiintymään monille arvostetuille näyttämöille, kuten Elbphilharmonie Hampurissa, Boulezsaal sekä Filharmonia Berliinissä ja Concertgebouw Amsterdamissa. Hän on esiintynyt monilla Euroopan tunnetuimmista musiikkifestivaaleista, kuten Aldeburgh, Schleswig-Holstein, Mecklenburg-Vorpommern, BBC Proms, Grafenegg, West Cork, Heidelberger Frühling, ja hän on ollut vakituinen esiintyjä Lockenhausin kamarimusiikkifestivaalilla vuodesta 2014 lähtien. Toimittuaan aiemmin opettajana Hannoverissa, Frankfurtissa, Manchesterissa ja Fiesolessa, Nicholasista tuli vuonna 2019 pianon professori Freiburgin musiikkikorkeakoulussa, Saksassa. Hän nauttii myös kylmävesiuinnista, korealaisesta ruoasta, shakista ja astrofysiikasta.

Taiteilijan/Yhtyeen omat kotisivut

Esitykset

To
17.7.

Franz Schubert (1797—1828):

Forelli D. 550 (1817, sanat: Christian Friedrich Daniel Schubart)

Trio Gaspard

Ke
16.7.

Joseph Haydn (1732—1809):

Pianotrio nro 13 B-duuri Hob. XV:38 (1766 tai ennen)

To
17.7.

Franz Schubert (1797—1828):

Pianokvintetto A-duuri D. 667 "Forelli" (1819)

To
17.7.

Clara Schumann (1819—1896):

Pianotrio g-molli op. 17 (1846)

Pe
18.7.

Jean Sibelius (1865—1957):

Svartsjukans nätter (Mustasukkaisuuden yöt) JS 125, melodraama lausujalle, sopraanolle, viululle, sellolle ja pianolle (1888, sanat: Johan Ludvig Runeberg)

Pe
18.7.

Josefine Opsahl (1992):

Pianotrio (2025, Kuhmon Kamarimusiikin tilausteos, kantaesitys)