Minna Pensola ja Antti Tikkanen valittiin lokakuussa 2021 Kuhmon Kamarimusiikin uusiksi taiteellisiksi johtajiksi.

MINNA PENSOLA

Viulisti Minna Pensola tunnetaan intensiivisenä esiintyjänä, heittäytyvänä solistina ja inspiroivana orkesteriliiderinä. Innostavana ja innostuvana kanssamuusikkona ja opettajana hän on vakiovieras monilla kansainvälisillä kamarimusiikkifestivaaleilla.  Aktiiviset ja läheiset suhteet suomalaisiin säveltäjiin ovat tuottaneet monia teoksia, joista seuraavina kantaesitysvuorossa ovat Lotta Wennäkosken ja Magnus Lindbergin kamarimusiikkiteokset sekä Osmo Tapio Räihälän Konsertto kahdelle viululle (Joensuun kaupunginorkesteri & Antti Tikkanen, viulu).

Pensola on musiikkikentän monipuolinen toimija ja perustanut kotikaupunkiinsa Helsinkiin rennon baari-illan ja klassisen livemusiikin yhdistävän Klasariklubin sekä PuKamaChamber-konserttisarjan, jota hän ideoi yhdessä puolisonsa, viulisti Antti Tikkasen kanssa. Kausina 2019–2024 Pensola toimii Joensuun kaupunginorkesterin taiteellisena partnerina. Sysmän Suvisoiton taiteellinen johtaja hän oli vuodet 2006‒2012 ja Helsingin Juhlaviikkojen Wonderfeel-festivaalin kuratointiryhmän jäsen vuosina 2020–2021.

Pensola on D. Šostakovitš ja Joseph Haydn -kilpailut voittaneen jousikvartetti Meta4:n jäsen sekä opettaa kamarimusiikkia Eurooppalaisessa kamarimusiikkiakatemiassa (ECMA) ja viulunsoittoa Sibelius-Akatemiassa.

Omat opintonsa hän aloitti Helsingin Konservatoriossa, jatkoi Sibelius- Akatemiassa ja sai ne päätökseen Zürichin musiikkikorkeakoulussa sekä Eurooppalaisessa kamarimusiikkiakatemiassa (ECMA).  Tärkeitä oppaita matkan varrella ovat olleet Leonid Mordkovich, Kaija Saarikettu, Ralf Gothóni, Ana Chumachenko, Josef Rissin ja Hatto Beyrle. Minna Pensolan soitin on Signe ja Ane Gyllenbergin säätiön omistama Carlo Bergonzi -viulu vuodelta 1732.  Esiintymislavan ulkopuolella pirteää tempoa ylläpitävät kaksi tytärtä ja kaksi kissaa.

Pensola ja Tikkanen ovat Kuhmon kamarimusiikin taiteelliset johtajat.

ANTTI TIKKANEN

Pohjois-Pohjanmaalta Oulaisista mutkien kautta Helsinkiin tiensä löytänyt Antti Tikkanen on avarakatseinen viulisti, joka esiintyy niin liiderinä, kamarimuusikkona, solistina kuin opettajanakin aina siellä missä tarvitaan. Kotioloissa katse ja ajatukset pysyvät avarina kahden tyttären ja kahden kissan avustuksella.

Antti Tikkanen on kansainvälisesti kysytyn ja arvostetun jousikvartetti Meta4:n jäsen. Kvartetti esiintyy eurooppalaisissa musiikkikeskuksissa ja festivaaleilla omilla resitaaleillaan sekä orkesterinjohtajana ns. nelivetotyylillä, ilman kapellimestaria.

Menestyksekäs periodi Suomalaisen barokkiorkesterin taiteellisena johtajana 2014‒2017 toi Antti Tikkaselle mukanaan kutsuja muidenkin orkestereiden luo solistiksi, johtajaksi tai vierailevaksi konserttimestariksi; viime aikoina tutuiksi ovat tulleet mm. Keski-Pohjanmaan Kamariorkesteri, Tampere Filharmonia, EUYO sekä Deutsche Kammerphilharmonie Bremen. Kausina 2022–2024 Antti on Joensuun Kaupunginorkesterin taiteellinen partneri. Tikkanen on perustanut Helsingissä toimivan PuKamaChamber-konserttisarjan yhdessä puolisonsa, viulisti Minna Pensolan kanssa.

Antti Tikkasella on käytössään Suomen Kulttuurirahaston omistama Stradivarius-viulu ”ex- Berglund” vuodelta 1699.

Tikkanen on yhdessä puolisonsa Minna Pensolan kanssa Kuhmon Kamarimusiikin taiteellinen johtaja.