Photo: Andrej Grilc

Vashti Hunter

Lontoossa muusikkoperheeseen syntynyt sellisti Vashti Hunter asuu nykyisin Berliinissä ja nauttii monipuolisesta urasta solistina ja kamarimuusikkona. Hänet kutsutaan säännöllisesti esiintymään maailman johtavilla musiikkifestivaaleilla ja konserttisaleissa. Vashti on ensimmäinen brittiläinen sellisti, joka on palkittu kansainvälisessä ”Prahan kevät” -sellokilpailussa sen 65-vuotisen historian aikana.

Vashti on esiintynyt arvostetuissa konserttitaloissa ympäri Eurooppaa, kuten Wigmore Hallissa Lontoossa, Liszt-Akatemian suuressa konserttisalissa Budapestissä, Schönbrunnin palatsissa Wienissä, Rudolfinum-konserttisalissa Prahassa, Salle Molièressa Lyonissa, Filharmonia ja Pierre Boulez salissa Berliinissä. Hän on soittanut mm. Göttingenin sinfoniaorkesterin, Southbank Sinfonian, Plzeňin filharmonian ja CHAARTSin solistina, johtajinaan Gábor Takács-Nagy, Alexander Lonquich ja Antonello Manacorda.

Vashti on kysytty muusikko festivaaleilla. Festivaaleihin on kuulunut mm. Festival Academy Budapest, Lockenhaus, Ernen, Davos, Heidelberger Frühling, Festspiele Mecklenburg-Vorpommern, Prussia Cove Open Chamber Music Englannissa, Boswiler Sommer, Shanghain kamarimusiikkifestivaalit ja BANFF Kanadassa. Hänen kamarimusiikkikumppaneihinsa ovat kuuluneet Steven Isserlis, Ferenc Rados, Martha Argerich, Ivry Gitlis, Pekka Kuusisto, Nicolas Altstaedt ja Vilde Frang. Hänet kutsuttiin hiljattain paikkaamaan sellisti Clemens Hagenia esiintymisessä Kronberg Academyn tapahtumassa Saksassa, jossa hän esiintyi pianisti Kirill Gersteinin ja viulisti Ilya Gringoltsin kanssa.

Vuonna 2010 Vashti perusti Trio Gaspardin yhdessä kreikkalais-albaanilaisen viulistin Jonian Ilias Kadeshan ja saksalais-brittiläisen pianistin Nicholas Rimmerin kanssa. Pianotrio on voittanut ensimmäiset palkinnot kansainvälisissä ”Haydn” ja ”Joachim” kilpailuissa ja esiintyy säännöllisesti maailman merkittävimmissä konserttisaleissa. He levyttävät yksinomaan brittiläiselle levymerkille, jossa he levyttävät kaikki 46 Haydnin trioa seuraavien viiden vuoden aikana. Triolla oli residenssi Wigmore Hallissa kaudella 2023/24 ja heillä on ollut useita esiintymisiä Berliinin Boulez Saalissa sekä resitaaleja Glasgow’ssa, Helsingissä ja Sage Gatesheadissä.

Joulukuussa 2020 Vashti Hunter ja Jonian Ilias Kadesha liittyivät uusiksi jäseniksi unkarilaiseen Kelemen-kvartettiin, missä soittavat myös kvartetin perustajajäsenet Barnabás Kelemen ja Katalin Kokas. Heillä oli onni viettää koronan aiheuttama lockdown Budapestissä opiskellen ja levyttäen kaikki kuusi Bartókin kvartettoa suurten unkarilaisten musiikkilegendojen György Kurtág ja Ferenc Rados opastuksella. Kvartetti on sittemmin esiintynyt Budapestin musiikkikeskuksessa, Liszt-Akatemian suuressa konserttisalissa, Esterhazy Palacessa Eisenstadtissa, Lockenhausin ja Mantovan kamarimusiikkifestivaaleilla ja on levyttänyt BANFF-kvartettifestivaaleille Kanadassa. Tulevaisuuden projektit sisältävät konsertteja lukuisissa paikoissa ympäri Unkaria, Italiaa, Ruotsia, Saksaa ja Kanadaa.

Vashti opiskeli Lontoossa ja Hannoverissa monien vuosien ajan Leonid Gorokhovin johdolla ja myöhemmin Berliinissä Wolfgang Emanuel Schmidtin kanssa. Steven Isserlisillä on ollut merkittävä  vaikutus Vashtin soittoon, ja hän opiskelikin tämän kanssa säännöllisesti Prussia Coven mestarikursseilla. Hänen kamarimusiikin opettajiinsa ovat kuuluneet Hatto Beyerle, Ferenc Rados, edesmenneitä Rita Wagner ja György Kurtág.

Vashti nimitettiin äskettäin sellon professoriksi Anton Brucknerin Yliopistoon Linzissä Itävallassa ja hän opettaa myös sellon maisteriopiskelijoille Hannoverin yliopistossa. Yhdessä Trio Gaspardin muiden jäsenten kanssa Vashti toimii vierailevana kamarimusiikin professorina Scuola di Musica di Fiesolessa Italiassa, pianisti Alexander Lonquichin kutsusta.

Vuonna 2022 Vashti nimitettiin Larsen Stringsin artistiksi. Hän soittaa vuonna 1742 Testore-sellolla, jonka yksityinen sponsori on avokätisesti lainannut hänelle.

Taiteilijan/Yhtyeen omat kotisivut

Esitykset

Ma
14.7.

Adrien-François Servais (1807—1866):

Variation brillantes sur God save the King op. 38 viululle ja pianolle

Ma
14.7.

Aulis Sallinen (1935):

Jousikvartetto nro 3 "Aspekteja Peltoniemen Hintrikin surumarssista" (1969)

Ti
15.7.
To
17.7.

Edvard Grieg (1843—1907):

Jousikvartetto nro 1 g-molli op. 27 (1877–78)

Trio Gaspard

Ke
16.7.

Joseph Haydn (1732—1809):

Pianotrio nro 13 B-duuri Hob. XV:38 (1766 tai ennen)

To
17.7.

Franz Schubert (1797—1828):

Pianokvintetto A-duuri D. 667 "Forelli" (1819)

To
17.7.

Clara Schumann (1819—1896):

Pianotrio g-molli op. 17 (1846)

Pe
18.7.

Jean Sibelius (1865—1957):

Svartsjukans nätter (Mustasukkaisuuden yöt) JS 125, melodraama lausujalle, sopraanolle, viululle, sellolle ja pianolle (1888, sanat: Johan Ludvig Runeberg)

Pe
18.7.

Josefine Opsahl (1992):

Pianotrio (2025, Kuhmon Kamarimusiikin tilausteos, kantaesitys)