Kuhmon 53. Kamarimusiikki 9.−22.7.2023

Kuhmon Kamarimusiikki soi 53. kerran 9.−22. heinäkuuta. Kesän teema on Juuret ja siivet. Kuhmo on vuoden 2023 suomalais-ugrilainen kulttuuripääkaupunki, mikä myös kuuluu kesän ohjelmassa.

Kahden festivaaliviikon aikana kuullaan yli 200 sävellystä 60 festivaalikonsertissa. Kuhmo soi aamusta yömyöhään. Konserttien ohella tarjolla on taiteilija- ja säveltäjätapaamisia, ohjelma- ja soitinesittelyitä, kurssilaisten ilmaiskonsertteja sekä taidenäyttelyitä.

Festivaalilla on neljä tilaussävellystä. Avajaispäivä alkaa Sampo Kasurisen säveltämällä ja Aina Bergrothin kirjoittamalla uudella kamarioopperalla Trapped Butterfly, jonka henkilöt ovat tuttuja Puccinin Madama Butterflysta. Nyt Butterflyn poika on aikuinen ja hän yrittää ymmärtää äitinsä ratkaisua. Kahdelle laulajalle ja viisihenkiselle soitinyhtyeelle sävelletyn teoksen nimiroolin laulaa Marjukka Tepponen. Kamariooppera tuotetaan yhteistyössä Rauma Festivon ja Meidän Festivaalin kanssa ja saa ensiesityksensä Kuhmossa.

Outi Tarkiainen on noussut viime aikoina yhdeksi kysytyimmistä suomalaisista säveltäjistä. Hänen ensimmäinen oopperansa esitettiin Saksassa ja se vierailee ensi kesänä Savonlinnassa. Tarkiaiselta Kuhmon Kamarimusiikki on tilannut teoksen basettiklarinetille ja jousikvartetille. Tarkiaiselta kuullaan myös toinen kantaesitys, teos Judith Shakespearen tappio. Se pohjautuu aariaan Tarkiaisen 2022 kantaesityksensä saaneesta oopperasta A Room of One’s Own.

Yhteistyössä Santa Fe Chamber Music Festivalin, Wigmore Hallin ja Elbphilharmonien kanssa on puolestaan tilattu jousikvartetto Charlotte Braylta. Charlotte Bray on brittiläinen säveltäjä, jonka teoksia ovat esittäneet mm. London Symphony Orchestra ja London Philharmonic Orchestra.

Taiteilijoita Kuhmoon tulee 100. Mukana ovat jo mainittujen taiteellisten johtajien ja Marjukka Tepposen ohella mm. pianistit Heini Kärkkäinen ja Olli Mustonen, viulistit Sergey Malov, Daniel Rowland ja John Storgårds, alttoviulisti Yuval Gotlibovich, sellistit Maja Bogdanović ja Senja Rummukainen, kontrabasisti Zoran Marković, huilisti Janne Thomsen sekä jousikvartetit Castalian, Danel, Kamus ja Meta4 sekä Storioni-trio.

Lämpimästi tervetuloa Kuhmoon – kamarimusiikin pääkaupunkiin!

Taustatietoja

Kuhmo sijaitsee Itä-Suomessa Kainuussa, 600 kilometriä Helsingistä pohjoiseen, metsien ja järvien keskellä. Kaksi viikkoa keskellä heinäkuuta on Kuhmossa pyhitetty kamarimusiikille. Silloin tuhannet musiikin ystävät suuntaavat tiensä Kuhmoon. Koko 8000:n asukkaan paikkakunta sykkii musiikkia. Kulissina ovat miltei konserttitalojen seinää hipova Lammasjärvi ja pohjoisen uskomaton, kuulas valo.

Konsertit pidetään Kuhmo-talon akustisesti erinomaisessa Lentua-salissa, Kuhmon kauniissa puukirkossa ja Tuupalan puisessa alakoulussa. Kaikki konserttipaikat ovat kävelymatkan päässä toisistaan. Suosittu kulkuväline on polkupyörä, niin taiteilijoilla kuin yleisölläkin. Musiikkia kuuluu kaikkialta ja yleisö elää musiikille, konsertteja on aamusta yömyöhään. Iltaisin festivaaliravintolan pihalla, nuotion äärellä, taiteilijat ja yleisö pääsevät solmimaan kontakteja.

Yli 50 vuodessa Kuhmon Kamarimusiikki on kasvanut yhdeksi maailman merkittävimmistä kamarimusiikkijuhlista. Jo vuonna 1989 arvostettu amerikkalainen musiikkilehti Connoisseur kirjoitti, että Kuhmon juhla ”on ehkä maailman paras”. Kesällä 2015 englantilainen Financial Times kertoi, että Kuhmossa ”vallitsee rajoittamaton luova idealismi”. Vuonna 2018 Kuhmon Kamarimusiikki vastaanotti Italiasta Cremona Musica Awardin. Palkinnon jaon yhteydessä sen antajat totesivat, että ”Kuhmon Kamarimusiikki on festivaalikentän Stradivari”.