Ensi vuosi ”Yhtä juhlaa!”
Lauantaina päättynyt Kuhmon Kamarimusiikki ylsi tavoitteisiinsa – festivaalilla kirjattiin yli 22 900 konserttikäyntiä ja lipputuloja kertyi budjetoidut yli 500 000 euroa.
”Meitä on erityisesti ilahduttanut, kuinka sekä yleisö että esiintyjät ovat kokeneet ohjelman mielenkiintoiseksi ja, mikä parasta, oivalluksia herättäväksi. Tunnelma oli koko festivaalin ajan valtavan positiivinen ja aurinkoinen – helteistä huolimatta, tai ehkäpä juuri niiden takia!”, iloitsevat festivaalin taiteelliset johtajat Minna Pensola ja Antti Tikkanen.
Kesän teema oli Pohjoinen utopia, jonka myötä sukellettiin Pohjoismaiden kulttuurin, elämäntavan, mielenlaadun ja ilmaston erityispiirteisiin unohtamatta vahvoja suhteita sekä välttämätöntä vuorovaikutusta muun maailman kanssa. Festivaalin 14 päivän ohjelmisto koostui 57 maksullisesta konsertista, 23 ilmaistilaisuudesta sekä kahdesta taidenäyttelystä.
Festivaalilla kuultiin neljä kantaesitystä. Kesän säveltäjävieras oli tanskalainen Josefinen Opsahl, jolta kuultiin festivaalin tilaama pianotrio HYPERTOPIA UNDONE Trio Gaspardin esittämänä. Muut kantaesitykset olivat Red Nose Companyn ja Meta4:n esittämänä näyttämöllinen konsertti Voces – sisäisiä ääniä, säveltäjä Olli Moilasen Ilman ja veden ääressä harmonikansoittaja Veli Kujalan tulkitsemana sekä säveltäjä Seppo Kantosen festivaalin teemaan säveltämä Pohjoinen utopia viulisti Minna Pensolan ja kontrabasisti Jani Pensolan soittamana. Erityistä iloa yleisölle tuottivat mm. baritoni Waltteri Torikan laulamat Merikannon laulut, Antonio Vivaldin Vuodenajat yhdistettynä pohjoismaisten säveltäjien luontoaiheisiin teoksiin, Miritza Lundbergin romaniyhtyeen esiintymiset sekä Tallinnan kamariorkesterin vierailu.
Kaikkiaan festivaalilla esiintyi 111 taiteilijaa. Uusista tuttavuuksista yleisön suosikeiksi nousivat mm. Red Nose Companyn näyttelijät Timo Ruuskanen ja Tuukka Vasama, tanskalainen sellisti ja säveltäjä Josefine Opsahl, australialainen Affinity-kvartetti, tanskalainen Theatre of Voices -lauluyhtye sekä Tallinnan kamariorkesteri. Festivaalin aikana olleille musiikkikursseille osallistui 79 kurssilaista 13 eri maasta.
Toiminnanjohtaja Sari Rusanen kiittää koko 250 hengen taustaorganisaatiota tehdystä työstä. ”Taiteelliset johtajat antoivat meille taas upean rohkean haasteen, jonka toteuttamisessa jokainen ylsi parhaaseensa”.
Yhtä juhlaa! vuonna 2026
Vuoden 2026 teema Kuhmon Kamarimusiikissa on ”Yhtä juhlaa!” (englanniksi Celebrations & Ceremonies). Festivaalin aikana vietetään vuoden eri juhlia pääsiäisestä vappuun, juhannukseen ja jouluun sekä juhlitaan syntymäpäiviä, säveltäjien ja taiteilijoiden juhlavuosia. Yhden juhla on myös toiselle muu kuin juhlia. Osansa juhlinnassa saa myös kulutusjuhla. Yksi merkittävä osa juhlintaa on Oulun ja sen 39:n lähikunnan Euroopan kulttuuripääkaupunkivuosi. Kuhmon Kamarimusiikki on tiivis osa tätä yhteistä vuotta ja rakentaa Euroopan keskiö -teemaa kolmella kantaesityksellä. Sävellykset on tilattu Olli Mustoselta, Krishna Nagarajalta ja Cecilia Damströmiltä.
Kuhmon 56. Kamarimusiikki soi 12.–25.7.2026. Ohjelma julkaistaan tammikuussa 2026.
Miljoonan budjetti
Kuhmon Kamarimusiikkia ja kursseja on tehty tänä vuonna miljoonan euron kokonaisbudjetilla. Festivaalia ja kursseja ovat tukeneet avustuksin Taiteen edistämiskeskus ja Kuhmon kaupunki. Apurahoja ovat antaneet Koneen säätiö sekä Jenny ja Antti Wihurin rahasto. Kuhmon Kamarimusiikin yritysyhteistyökumppaneita ovat olleet OP Kuhmo, OP Kainuu, Kainuun Sanomat, Kuhmo Oy, No-Pan Auto Oy, Osuuskauppa Maakunta ja Renforsin Ranta.
Lisätietoja:
Kuhmon Kamarimusiikki, puh. 044 544 5162