Heinäkuun kahden viimeisen viikon ajaksi Kuhmo täyttyy unelmista, sillä Kuhmon Kamarimusiikin teemana on Unelmien kauppa. Tarjonta on entistäkin runsaampaa, koska festivaali käynnistyy jo lauantaina 14.7. ja kahden viikon aikana koetaan lähes sata erilaista tilaisuutta. Viimeiset konsertit kuullaan lauantaina 28.7.
Tarjolla on runsaasti perinteisiä kamarimusiikin suurteoksia tuttua Forelli-kvintettoa myöten, mutta valikoimissa on myös yllättäviä uutuuksia. Suuria kokonaisuuksia ovat mm. Beethovenin neljäs pianokonsertto ja Schubertin keskeneräinen sinfonia, jotka kuullaan historiallisesti autenttisina esityksinä. Myös suosikkiooppera Carmen kuullaan kamariversiona. ”Tämän oopperan kohdalla kaikkea muuta on jo kokeiltu paitsi pelkistämistä, ja tässä versiossa mennään musiikin ytimeen”, taiteellinen johtaja Vladimir Mendelssohn kuvaa sovitusta, joka on tehty alun perin Peter Brookin maineikkaaseen esitykseen.
Unelmia välittää kuulijoille yli sata kotimaista ja kansainvälistä huippumuusikkoa kuten pianisti Nino Gvetadze, vuoden 2010 Sibelius-viulukilpailun voittaja Nikita Boriso-Glebsky, sellisti ja kapellimestari Klaus Mäkelä, klarinetistit Lauri Sallinen ja Christoffer Sundqvist, bandoneonin taitaja Marcelo Nisinman ja laulaja Romina Basso. Yhtyeitä ovat mm. jousikvartetit Meta4, Borea, Danel ja Enesco sekä Storioni-pianotrio.
Konsertit pidetään tuttuun tapaan Kuhmo-talossa, Kuhmon ja Lentiiran kirkoissa sekä Kontion koulussa. Kesällä kokeillaan myös ensimmäistä kertaa helmikuussa valmistuvan Tuupalan alakoulun uutta salia.
[b]Taikapuoti ja tuntemattomia maisemia [/b]
Heti aloituspäivä on kuin unelmien ja ajatusten tavaratalo: barokkia tunnelmallisessa Lentiiran kirkossa, lapsille suunnattu hilpeä Tuhkimo-ooppera, Griegin Peer Gynt Kuhmo-talossa ja illan päätteeksi metsämusiikkia Luontokeskus Petolassa. Aloituspäivään sisältyy myös Vladimir Mendelssohnin festivaaliohjelman esittely. Suositut ja maksuttomat Musiikin ytimessä
-tilaisuudet jatkuvat päivittäin.
Toisen päivän teemana ovat Magritten peilit. Silloin kuullaan musiikkia Debussyn heijastuksista Vivaldin ja Glassin Vuodenaikoihin. Maanantaina on esillä eri uskontoihin liittyvää musiikkia, ja Romina Basson suunnittelemassa konsertissa Laulujen laulu kuullaan italialaista renessanssia ja barokkia. Tiistain 17.7. otsikkona on Taikapuoti, ja silloin tavataan Gulliver, joudutaan pyörteisiin, tavoitellaan lintuja Papagenon tavoin ja kuullaan seireenejä. Keskiviikkona ovat esillä haukutuksi joutuneet säveltäjät, joiden joukossa on sellaisiakin tekijöitä kuin Brahms, Wagner, Chopin, Strauss ja Beethoven. Torstaina avautuu Discovery Channel, sillä koko päivä matkaillaan ja päädytään Tulimaahan asti.
Perjantaina huomataan, että valeuutisia on ollut ennenkin: tuntemattomien säveltäjien musiikkia on laitettu niin Haydnin kuin Beethovenin nimiin. Lauantaina on teemana Avatar, ja ohjelmassa on omakuvia ja Antoniuksen unia, joista yksi on kaikkien aikojen klassikko eli Forelli. Sunnuntai 22.7. tarjoaa monumentaalisia kamarimusiikkiteoksia Bachin Das Musikalisches Opferista ja Schubertin oktetosta aina Brahmsin klarinettikvintettoon.
Maanantaina tarkastellaan tuntemattomia maisemia, ja ohjelmassa on kangastuksia ja keijujen maita. Tiistaina pohditaan isäntien ja palvelijoiden suhteita, olivathan niin Bach kuin Mozartkin palkollisia. Keskiviikkona tarkastellaan katoavaista aikaa. Kuten Vladimir Mendelssohn sanoo: ”Näyttää siltä, että ajalla on mielessään vain yksi asia, paeta menneisyyttä ja nykyisyyttä”.
Oopperapäivänä 26.7. on ohjelmassa oopperamuunnelmia ja kokonainen Carmen kamarisovituksena. Perjantai alkaa Bachilla, jatkuu Händelillä ja Mozartilla ja huipentuu Brahmsiin ja Beethoveniin ja heidän muunnelmiinsa. Päätöspäivä on omistettu tanssille ja silloin tavataan viime kesänä yleisön valloittanut tanssija Ksenia Parkhatskaya. Päivän ohjelmassa on valsseja, unkarilaisia tansseja ja lopuksi sarja Pähkinänsärkijästä – tällä kertaa Duke Ellingtonin sovituksena big bandille.
Kuhmon lisäksi kamarimusiikkia kuullaan Iisalmessa, jossa soi Piazzollan ja Nisinmanin musiikki 17.7., sekä Vuokatissa, jossa on kaksi konserttia. 75 varsinaisen konsertin lisäksi kuullaan oppilaskonsertteja ja tavataan taiteilijoita 15 tilaisuudessa, joihin on vapaa pääsy.
[b]Yli miljoonan budjetti[/b]
Kuhmon Kamarimusiikki on Suomen suurin kamarimusiikkifestivaali ja myytyjen lippujen määrässä Finland Festivals -ketjun yhdeksänneksi suurin tapahtuma. Festivaali järjestetään nyt 49. kerran.
Kuhmon Kamarimusiikkia ja musiikkikursseja tehdään 1,1 miljoonan euron budjetilla. Kuhmon Kamarimusiikin pääpartneri on OP. Muut yritysyhteistyökumppanit ovat Canorama Oy, Eeva-lehti, F-Musiikki Oy, Ilmarinen, Kainuun Sanomat, Kaisanet Oy, Kuhmo Oy, Loiste Oy, Metsähallitus, No-Pan Auto Oy ja Osuuskauppa Maakunta. Kuhmon festivaali ja kurssit saavat avustusta Opetus- ja kulttuuriministeriöltä sekä Kuhmon kaupungilta. Vuoden 2018 muut tukijat ovat Jenny ja Antti Wihurin rahasto ja Suomen Kulttuurirahasto.
Lisätietoja:
Kuhmon Kamarimusiikki, puh. 08 652 0936