KEVÄtKONSERTTI HELSINGISSÄ
Torstaina 4.5.2023 klo 18
Balderin sali (osoite: Aleksanterinkatu 12)
OHJELMA
Outi Tarkiainen (1985–):
Kunnes kivi halkeaa (2008)
Antti Tikkanen, viulu
Zoltán Kodály (1882–1967):
Allegro molto vivace soolosellosonaatista h-molli op. 8 (1915)
Tuomas Lehto, sello
Jouni Kaipainen (1956–2015):
Pianotrio nro 2 op. 102 ”…nous hauki kuusen latvukseen…” (2014)
Minna Pensola, viulu
Tuomas Lehto, sello
Heini Kärkkäinen, piano
Väliaika
Kelly-Marie Murphy (1964–):
Give Me Phoenix Wings To Fly (Anna minulle feeniksin siivet lentääkseni, 1997)
Antti Tikkanen, viulu
Tuomas Lehto, sello
Heini Kärkkäinen, piano
Jean Sibelius (1865–1957):
Viisi kappaletta op. 75 ”Puusarja” (1914–1919)
När rönnen blommar (Kun pihlaja kukkii)
Den ensamma furan (Yksinäinen honka)
Aspen (Haapa)
Björken (Koivu)
Granen (Kuusi)
Heini Kärkkäinen, piano
Toivo Kärki (1915–1992):
Siks’ oon mä suruinen (1944, sov. Minna Pensola)
Minna Pensola, viulu ja laulu
Antti Tikkanen, viulu
Tuomas Lehto, sello
KESTO, LIPUT
Konsertti kestää noin kaksi tuntia väliajan kanssa. Liput: 30/25 euroa (alempi hinta koskee alle 20-vuotiaita, opiskelijoita ja työttömiä).
Lippujen ennakkomyynti: Kuhmon Kamarimusiikki, puh. 040 169 6509. Lipunmyynti konserttipaikalla alkaa tunti ennen konsertin alkua. Ennakkoon on mahdollisuus ostaa lippuja myös festivaalin internet-myynnin kautta osoitteessa ticket.kuhmofestival.fi.
KAHVILA
Konserttikahvila avautuu tunti ennen konserttia ja palvelee asiakkaita myös konsertin väliajalla.
ESTEETTÖMYYS
Balderin juhlasali on kolmannessa kerroksessa, ja 200-vuotiaassa talossa ei valitettavasti ole hissiä.
TAITEILIJAT
Heini Kärkkäinen, piano
Heini Kärkkäinen on opiskellut pianonsoittoa Sibelius-Akatemiassa Liisa Pohjolan luokalla valmistuen musiikin maisteriksi vuonna 1991, ja täydentänyt opintojaan mm. Ralf Gothónin ja Jacques Rouvierin johdolla. Hän voitti Ilmari Hannikainen -pianokilpailun 1984 ja sijoittui toiseksi Maj Lind -pianokilpailussa vuonna 1986.
Kärkkäinen on soittanut mm. Radion sinfoniaorkesterin, Tapiola Sinfoniettan, Keski-Pohjanmaan kamariorkesterin, Orquesta Ciudad de Granadan, Orchestra della Svizzera Italianon solistina sekä esiintyy laajasti Euroopassa ja Yhdysvalloissa myös kamarimuusikkona. Hän on kantaesittänyt erityisen runsaasti suomalaista nykymusiikkia.
Kärkkäinen on tehnyt useita palkittuja levytyksiä. Duolevy Jan-Erik Gustafssonin kanssa (Ondine) sai Yleisradion vuoden levy -palkinnon 1994. Camille Saint-Saënsin musiikkia sisältävä levy (BIS Classics) oli brittiläisen BBC Music Magazinen kuukauden levy maaliskuussa 2007 ja Gramophone-lehti sisällytti sen suosituksiinsa. Muita levytyksiä ovat mm. Sibelius-levy Pekka Kuusiston kanssa (Ondine) sekä Bartókin Konsertto kahdelle pianolle ja lyömäsoittimille (RSO/Jumppanen/Oramo/Warner Classics).
Solistiuransa ohessa Heini Kärkkäinen on toiminut vuodesta 2010 lähtien Tampereen ammattikorkeakoulussa pianonsoiton yliopettajana. Kärkkäinen perusti musiikkia ja hyvinvointia yhdistävän kansainvälisen kamarimusiikkifestivaalin Tampereelle tammikuussa 2017. Tampere Chamber Music -festivaali yhdistää taidetta ja tiedettä, musiikkia ja tanssia.
Tuomas Lehto, sello
Tuomas Lehto esiintyy aktiivisesti solistina ja kamarimuusikkona ympäri maailmaa ja häntä voi myös kuulla monilla festivaaleilla. Hän on Radion sinfoniaorkesterin soolosellisti, Uusi Helsinki -kvartetin sellisti, Total Cello Ensemblen jäsen sekä KuruFest-festivaalin taiteellinen johtaja.
Tuomas Lehto aloitti sellonsoiton opinnot kolmevuotiaana opettajanaan Anja Maja. Vuonna 2000 opinnot jatkuivat Sibelius-Akatemiassa ensin Hannu Kiiskin ja myöhemmin Marko Ylösen ja Jan-Erik Gustafssonin johdolla. Vuonna 2007–2008 hän opiskeli Tukholmassa Torleif Thedéenin luokalla.
Lehto on tehnyt radionauhoituksia Suomen Yleisradiolle ja levyttänyt ahkerasti solistina ja erilaisten yhtyeiden jäsenenä. Hän on myös kantaesittänyt useita teoksia, mm. Ville Matvejeffin sellokonserton. Kilpailumenestystä Tuomas Lehto on saavuttanut mm. Turun sellokilpailussa vuonna 2006.
Minna Pensola, viulu
Viulisti Minna Pensola tunnetaan intensiivisenä esiintyjänä, heittäytyvänä solistina ja inspiroivana orkesteriliiderinä. Innostavana ja innostuvana kanssamuusikkona ja opettajana hän on vakiovieras monilla kansainvälisillä kamarimusiikkifestivaaleilla. Pensola on musiikkikentän monipuolinen toimija ja perustanut kotikaupunkiinsa Helsinkiin rennon baari-illan ja klassisen livemusiikin yhdistävän Klasariklubin sekä PuKamaChamber-konserttisarjan, jota hän ideoi yhdessä puolisonsa, viulisti Antti Tikkasen kanssa.
Aktiiviset ja läheiset suhteet suomalaisiin säveltäjiin ovat tuottaneet monia teoksia, joista viimeisimpiä ovat olleet Lotta Wennäkosken kamarimusiikkiteos sekä kaksoiskonsertot Iiro Rantalalta (Deutsche Kammerphilharmonie Bremen & Iiro Rantala, piano) ja Jukka Tiensuulta (Tapiola Sinfonietta & sopraano Anu Komsi).
Kausina 2019–2024 Minna Pensola on Joensuun kaupunginorkesterin taiteellinen partneri. Hän oli Helsingin Juhlaviikkojen Wonderfeel-festivaalin kuratointiryhmän jäsen vuosina 2020 ja 2021 ja toimi Sysmän Suvisoiton taiteellisena johtajana vuodet 2006‒2012. Lokakuussa 2021 Pensola valittiin yhdessä Antti Tikkasen kanssa Kuhmon Kamarimusiikin uusiksi taiteellisiksi johtajiksi.
Pensola on D. Šostakovitš ja Joseph Haydn -kilpailut voittaneen jousikvartetti Meta4:n jäsen sekä opettaa kamarimusiikkia Eurooppalaisessa kamarimusiikkiakatemiassa (ECMA) ja viulunsoittoa Sibelius-Akatemiassa.
Omat opintonsa Minna Pensola aloitti Helsingin Konservatoriossa, jatkoi Sibelius-Akatemiassa ja sai ne päätökseen Zürichin musiikkikorkeakoulussa sekä Eurooppalaisessa kamarimusiikkiakatemiassa (ECMA). Tärkeitä oppaita matkan varrella ovat olleet Leonid Mordkovich, Kaija Saarikettu, Ralf Gothóni, Ana Chumachenko, Josef Rissin ja Hatto Beyrle.
Minna Pensolan soitin on Signe ja Ane Gyllenbergin säätiön omistama Carlo Bergonzi -viulu vuodelta 1732.
Esiintymislavan ulkopuolella pirteää tempoa ylläpitävät kaksi tytärtä ja kaksi kissaa.
Antti Tikkanen, viulu
Pohjois-Pohjanmaalta Oulaisista mutkien kautta Helsinkiin tiensä löytänyt Antti Tikkanen on avarakatseinen viulisti, joka esiintyy niin liiderinä, kamarimuusikkona, solistina kuin opettajanakin aina siellä missä tarvitaan. Kotioloissa katse ja ajatukset pysyvät avarina kahden tyttären ja kahden kissan avustuksella.
Antti Tikkanen on kansainvälisesti kysytyn ja arvostetun jousikvartetti Meta4:n jäsen. Kvartetti esiintyy ympäri maailmaa festivaaleilla, omilla resitaaleillaan sekä orkesterinjohtajana ns. nelivetotyylillä, ilman kapellimestaria.
Menestyksekäs periodi Suomalaisen barokkiorkesterin taiteellisena johtajana 2014‒2017 toi Antti Tikkaselle mukanaan kutsuja muidenkin orkestereiden luo solistiksi, johtajaksi tai vierailevaksi konserttimestariksi; viime aikoina tutuiksi ovat tulleet mm. Keski-Pohjanmaan Kamariorkesteri, Tampere Filharmonia, EUYO sekä Deutsche Kammerphilharmonie Bremen. Kausina 2022‒2024 Antti on Joensuun kaupunginorkesterin taiteellinen partneri.
Tikkanen on perustanut Helsingissä toimivan PuKamaChamber-konserttisarjan yhdessä puolisonsa, viulisti Minna Pensolan kanssa. Lokakuussa 2021 heidät valittiin Kuhmon Kamarimusiikin uusiksi taiteellisiksi johtajiksi.
Antti Tikkasella on käytössään Suomen Kulttuurirahaston omistama Stradivarius-viulu ”ex- Berglund” vuodelta 1699.
Kuhmon Kamarimusiikin ympärivuotista konserttitoimintaa tukevat OP Kuhmo, OP Kainuu, OP Ylä-Kainuu ja OP Paltamo.