Ei, otsikko ei tarkoita sitä, että Kuhmossa oltaisiin oltu kiukkuisia, sitä täällä tapahtuu äärimmäisen harvoin. Otsikko viittaa tunnettuun teemaan nimeltä Dies irae, eli Vihan päivä.
Musiikki on tunnetusti moniselitteinen ja abstrakti kieli, jota jokainen voi ymmärtää tai olla ymmärtämättä omalla tavallaan. Säveltäjät ovat kuitenkin käyttäneet joitain aiheita, joiden merkitys on syytä tietää. Keskiaikaisesta sielunmessusta peräisin oleva melodia Dies irae on tunnetuimpia tällaisista teemoista. Siihen kuultiin viittauksia keskiviikkona kokonaisen konsertin verran.
Youtubessa voi kuunnella alkuperäistä laulettua Dies iraeta, siinä kuvataan, miten vihan päivänä maailma hajoaa tuhkaksi. Näin pelottava merkitys kuulijan siis on syytä ymmärtää, kun helposti tunnistettava aihe vilahtaa. Ja sehän vilahtelee musiikissa milloin missäkin. Yksi tunnetuimpia esimerkkejä on Hector Berliozin Fantastinen sinfonia, mutta Dies irae esiintyy niinkin yllättävässä yhteydessä kuin Rahmaninovin Paganini-rapsodiassa. Piano soittaa sitä seitsemännessä muunnelmassa ja aiheeseen palataan vielä myöhemminkin. Kuulija saa sitten tulkita, mitä tarkoittaa maailman tuhon ilmaantuminen keskelle virtuoositeosta. Dies iraen esiintymiä kuultiin keskiviikkona myös Saint-Saensin Kalmantanssissa ja Ysayen sooloviulusonaatissa nro 2, ja selkeästi aihe vilahteli myös Brahmsin es-molli-intermezzossa. Aihe on levinnyt populaarikulttuuriinkiin. Esimerkiksi elokuvan Hohto alussa Dies irae luo kauhutunnelmaa.
Rahmaninovin Paganini-rapsodia kuultiin todennäköisesti Kuhmossa nyt ensimmäisen kerran. Kun festivaalin taiteilijoista kootun mahtavasti soivan orkesterin solistina oli loistava Nino Gvetadze, koettiin yksi alkuviikon huipennuksia. Samalla kävi selväksi, miksi arvostelijat ovat olleet innoissaan Klaus Mäkelän kapellimestarintaidoista. Hän teki todellisen taikatempun saadessaan tilapäiskokoonpanon soimaan yhteen kuin se olisi ollut vakinainen orkesteri.
Jos ette sattuneet kuulemaan tätä esitystä, voitte saada käsityksen Nino Gvetadzen Rahmaninov-soitosta vaikka viime toukokuussa kuvatusta videosta (Youtube), jossa tulkittavana on Rahmaninovin kuuluisa Preludi. Sunnuntaina on muuten mahdollisuus kuulla hänen ajatuksiaan, sillä hän on vieraana aamun esittelytilaisuudessa Salakamarissa. Aion ainakin itse olla paikalla.
Juhani Koivisto, lehdistöpäällikkö