Kuhmon Kamarimusiikissa on tänäkin kesänä 14 päivässä lähes 60 konserttia ja niissä yli 300 teosta – miten niistä valita itselle mieluisat? Ei hätää, olemme poimineet juuri Sinua varten yhdeksän konsertin huippukattauksen Kuhmoa. Niiden kautta pääset mukaan kesän Pohjoisen utopian maailmaan.

VOCES
sunnuntai 13.7. klo 19 Kuhmo-talo (kesto noin kaksi tuntia väliajan kanssa)
Voces on näyttömöllinen konsertti kahdelle klovnille ja jousikvartetille. Kokonaisuus rakentuu Jean Sibeliuksen tunnetuimman kamarimusiikkiteoksen, jousikvarteton d-molli ”Voces intimae” ympärille. Kvarteton säveltämisen aikaan Sibelius sai kurkkukasvaindiagnoosin, mikä vaikutti hänen sävellystyöhönsä. Kuolema ja siihen liittyvä pelot muodostavat keskeisen viitekehyksen teoksen tulkinnalle. Voces-teoksen esittävät Red Nose Companyn klovnit Timo Ruuskanen ja Tuukka Vasama yhdessä jousikvartetti Meta4:n kanssa. Teos on kantaesitys, ja sen ovat suunnitelleet Ruuskasen ja Vasaman kanssa viulistit Minna Pensola ja Terhi Paldanius.
Liput: 33/25 euroa (alempi hinta koskee opiskelijoita, alle 20-vuotiaita ja työttömiä)

HYMNEJÄ
maanantai 14.7. klo 18 Kuhmon kirkko (kesto kaksi tuntia väliajan kanssa)
Laulu ja veisuu ovat raikuneet Pohjolassa aina, siksipä tämä konsertti on omistettu nimensä mukaisesti hymneille. Konsertissa kuullaan eri maiden kansallislauluja ja niiden ihmeellisiä yhtymäkohtia. Tanskasta löytyy mm. kaksi kansallislaulua, toinen kuninkaalle ja toinen kansalle; samoin Norjasta, joista toinen paljastuu melodialtaan Englannin kansallislauluksi. Suomesta esille nostetaan Finlandia, joka oli hetken ajan myös Biafran kansallislaulu. Konserttiin yhdistetään myös mm. Etelä-Afrikan kansallislaulu, joka paljastuu tutuksi Kuule isä taivaan -virreksi ja saa varmasti myös uusia ulottuvuuksia, kun sen esittää eteläafrikkalainen, yläsävellaulutaituri Gareth Lubbe. Sen ja yhden toisenkin virren pääsemme myös yhdessä laulamaan. Gareth Lubben lisäksi kirkossa esiintyvät pianistit Marko Hilpo, Paavali Jumppanen ja Valeria Resjan sekä jousikvartetti Meta4.
Liput: 33/25 euroa

NORDIC NOIR
torstai 17.7. klo 21 Kuhmo-talo (kesto yksi tunti)
Voiko pohjoismaisesta kulttuurista jättää pois dekkarikirjallisuuden? Kuhmon Kamarimusiikin mielestä ei voi. Nordic Noir -tyylin isä on ehdottomasti ruotsalainen Henning Mankell. Kuinkahan moni tietää, että Henning Mankellin samanniminen isoisä oli säveltäjä? Nyt perhe yhdistetään kirjallisuuden ja musiikin osalta samaan konserttiin. Mankellin sukua kuullaan luettuna ja soitettuna. Eikä tässä kaikki. Suomalaisen, Islannista inspiraation saavan dekkaristi Satu Rämön tekstejä yhdistetään islantilaisen musiikin kanssa. Tekstien lukijaksi konserttiin saadaan viime vuosina kansainvälistäkin tunnustusta työlleen ansaitusti saanut näyttelijä Alma Pöysti. Konsertissa esiintyy Pöystin lisäksi seitsemän festivaalin muusikkoa: Valeri Resjan, piano, Tami Pohjola, viulu, Gareth Lubbe, alttoviulu, Jakob Koranyi, sello, Janne Thomsen, huilu, Jaakko Luoma, fagotti, sekä Veli Kujala, harmonikka.
Liput: 27/21 euroa

AAMUHARTAUS JA SUVIVIRSI
perjantai 18.7. klo 11 Kuhmon kirkko (kesto yksi tunti)
Jos rauhallisempi meno kiinnostaa, niin silloin tämä konsertti on erinomainen valinta. Päivä alkaa Kuhmon kauniissa puukirkossa hartaudesta, uskonnosta ja hiljentymisestä inspiraation saaneella musiikilla. Mukana ovat mm. Erkki Melartinin Aamurukous ja Edvard Griegin Metsän rauha. Konsertin lopuksi pääsemme myös yhdessä laulamaan Suvivirren. Esiintymässä on yksitoista festivaalin taiteilijaa, joukossa mm. viulisti Réka Szilvay, pianisti Heini Kärkkäinen ja jousikvartetti Meta4.
Liput: 27/21 euroa

LYSTIÄ!
perjantai 18.7. klo 18 Kuhmo-talo (kesto kaksi tuntia väliajan kanssa)
Illan Lystiä!-konsertti ovat vanha Kuhmon perinne, jatko Iltamat-konsertista. Kahden tunnin aikana esiintyy lukuisia festivaalin taiteilijoita välillä vakavillakin mutta enimmäkseen hupia sisältävillä ohjelmanumeroilla. Ohjelmaa ei kerrota ennakkoon vaan se on yllätys kaikille. Kuhmo-talossa esiintyvät mm. Janne Thomsen, huilu, Yuval Gotlibovich, alttoviulu, Veli Kujala, harmonikka, Jonian Ilias Kadesha, viulu, Minna Pensola, viulu, Gareth Lubbe, alttoviulu, Alma Pöysti, kertoja, Antti Tikkanen, viulu, Marko Hilpo, piano, Anni Haapaniemi, oboe, ja barokkiyhtye Scherzi Musicali. Illan juontaa Minna Lindgren.
Liput: 33/25 euroa

AINA SIELLÄ MISSÄ EN OLE
perjantai 18.7. klo 21 Kuhmo-talo (kesto yksi tunti)
Aina siellä missä en ole” on runollinen matkakertomus elämyksiä tavoittelevan nuoren miehen matkasta Euroopan ytimeen ja sen laidoille. Rehellisesti itseäänkin ivaten matkailija paljastaa elämyksensä ja salaisimmat ajatuksensa, suonissaan olevan poltteen, romantiikan kaipuun – ja pettymyksensä. Kaipuu uuteen ja outoon on ikuinen suuri illuusio. Illan konsertissa kuullaan Mika Waltarin (1908–1979) nuoruuden runoja lausuttuina ja laulettuina. Sävellykset ovat Anna-Mari Kähärän (1963–). Konsertissa esiintyvät Marzi Nyman, Anna-Mari Kähärä, Minna Pensola, Matilda Kaul, Atte Kilpeläinen ja Bjorg Lewis. Konsertin ohjelma on suunniteltu ennen joulukuun 2024 kiivasta Waltari-keskustelua. Esityksen jälkeen on keskustelutilaisuus Kahvila Juttuassa.
Liput: 27/21 euroa

VUODENKIERTO
lauantai 19.7. klo 18 Kuhmon kirkko (kesto kaksi tuntia väliajan kanssa)
Antonio Vivaldin Vuodenajat on kenties tunnetuin klassisen musiikin teos, monen ikisuosikki. Tänä kesänä Vivaldin Vuodenajat yhdistyvät Kuhmon kirkossa pohjoismaisten säveltäjien – Edvard Griegin, Outi Tarkiaisen, Erna Tauron ja Jukka Harjun – luonnosta innoituksena saaneisiin sävellyksiin. Kuhmon kirkossa kuullaan kuuttatoista festivaalin taituria. Vivaldin konserttojen solisteina soittavat viulistit Réka Szilvay, Antti Tikkanen, Tami Pohjola ja Priya Mitchell.
Liput: 33/25 euroa

ROMANIVIRTUOOSIT
perjantai 25.7. klo 18 Kuhmo-talo (kesto kaksi tuntia väliajan kanssa)
Kesän ohjelmassa esille pääsee romaniperinne. Romanivirtuoosit-konsertissa kuullaan sekä romanikulttuurista inspiraationsa saanutta klassista musiikkia että Miritza Lundberg Ensemblen kautta autenttista Suomen romaniyhteisön musiikkia soitettuna, laulettuna ja tanssittuna. Konsertin ensimmäisellä puoliajalla kuullaan Agnes Tschetchulinin Alla Zingarese viululle ja pianolle, Joseph Haydnin Pianotrio ”All´ongarese” sekä Elena Kats-Cherninin Gypsy Ramble alttoviululle, sellolle ja pianolle. Niitä tulkitsevat viulisti Daniel Rowland, alttoviulisti Yuval Gotlibovich, sellisti Maja Bogdanovic, pianistit Anna Kuvaja ja Matilda Kärkkäinen sekä Paddington-trio. Puoliajan jälkeen luvassa on virtuoosisia viulusävelmiä, perinteisiä ja välillä vähän rokkaavampiakin romanilauluja sekä vangitsevaa romanitanssiperinnettä Miritza Lundbergin seitsenhenkisen yhtyeen esittämänä.
Liput: 33/25 euroa

TAITEILIJAT TAUTEINEEN
lauantai 26.7. klo 11 Kuhmo-talo (kesto kaksi tuntia väliajan kanssa)
Taiteilijat tauteineen -konsertti vie tutkimusmatkalle 1700- ja 1800-lukujen säveltäjien ja heidän sairauksien maailmaan. Konsertissa kuullaan mm. mikä oli syynä Johan Sebastian Bachin näön menetykseen ja miten Ludwig van Beethovenin vatsavaivoja hoidettiin. Konsertin jälkeen kukaan ei myöskään enää ihmettele, miksi Wolfgang Amadeus Mozart kuoli vain 35-vuotiaana – ihme, että hän edes sinne asti selvisi kaikkien tautiensa kanssa. Tarinat säveltäjien taudeista nivoutuvat heidän musiikkinsa siivittämänä hauskaksi kokonaisuudeksi. Konsertin konsepti perustuu lääkäri ja kirjailija Jari Sinkkosen kirjaan ”Nerouden lähteillä, suurten säveltäjien hauras elämä”. Sinkkonen itse juontaa konsertin. Rinnalleen hän saa viulistit Kreeta-Maria Kentalan, Antti Tikkasen ja Sini Simosen, alttoviulisti Tomoko Akasakan, sellisti Torleif Thedéenin, cembalisti Marianna Henrikssonin, Paddington-trion sekä Affinity-kvartetin.
Liput: 33/25 euroa

Koko ohjelman, kaikki taiteilijat ja lisää muita vinkkejä löydät näiltä kotisivuiltamme. Muistathan myös, että viikkolippujakin on tarjolla vielä 18.5. asti.

Lämpimästi tervetuloa Kuhmoon!

Lipunmyynti, lisätiedot:
Kuhmon Kamarimusiikki
puh. 044 544 5163