”Brot und kaffe, danke”, rohkaistuin sanomaan hyvin alkeellisella saksan kielen osaamisellani paikallisen kahvilan työntekijälle J.S. Bachin viimeisimpien vuosien kotikaupungissa Leipzigissä. Olen etsimässä aamupalaa ja käynnissä oleva lomareissuni alkaa olla loppusuoralla. Ajatukset suuntautuneet entistä enemmän kohti tulevia viikkoja Kuhmossa. Muutama päivä Kuhmon Kamarimusiikkiin – tunnelma on samanaikaisesti odottavainen, hieman jännittynyt sekä erittäin innostunut!

Oli toukokuun alkua, kun sain kuulla mahdollisuudesta viettää tulevaa kesää parin viikon ajan työn merkeissä Kuhmossa festivaalin tiedottajana. Erittäin arvokasta työtä monen kymmenen vuoden ajan pestissä tehnyt Juhani Koivisto kertoi siirtyvänsä sivuun, ja minulta kysyttiin kiinnostusta tehtävään. Edessä näyttäytyy hieman tuntematonkin etappi, millä oli oikeastaan osaltaan ratkaiseva rooli, miksi tiedottajan tehtävä kiinnosti niin paljon. Olen aina ollut kiinnostunut uuden oppimisesta ja tässä tapauksessa minulla syntyi kokonaisvaltainen tunne siitä, että nyt olisi upea mahdollisuus päästä kokemaan jotain hyvinkin ainutlaatuista työn merkeissä. Muistelemaan taas niitä hetkiä, kun itsekin aikanaan olen Pohjois-Kymen musiikkiopistossa siirtynyt pianon eteen kumartamaan ja siitä soittamaan yleisön taputtaessa. Lopulta ei tarvinnut kauaakaan asiaa pohtia, kun ilmaisin olevani kiinnostunut tästä tehtävästä.

Monta perustavanlaatuista seikkaa veti puoleensa Kuhmossa. Keskiössä Kuhmon Kamarimusiikissa on totta kai korkealuokkainen musiikki, josta oli mahdollisuus nauttimaan kahden viikon ajan ja päästä sen pariin työskentelemään! Inspiroitua ja kuulla erilaisia musiikillisia teoksia – niin tuttuja kuin tuntemattomia. Avartaa mielenmaisemaa kamarimusiikin parissa, oppia paljon uutta ja ennen kaikkea heittäytyä jälleen musiikin vietäväksi!

Mielestäni Kuhmon taiteelliset johtajat Minna Pensola ja Antti Tikkanen ovat luoneet erittäin monipuolisen ja ansiokkaan ohjelman, jossa yhdistyy niin klassisia kamarimusiikin aineksia kuin kokeilevampaakin, modernia ohjelmistoa. Jos joitain erityisiä konsertteja pitäisi nostaa, odotan monen virtuoosin yhteistä ilotulitusta “Onko paikalla lääkäriä?” -konsertin muodossa. Odotan myös kovasti Vilma Jään esittämää konserttia, jossa hänen esittämänsä kamarimusiikki yhdistyy kansanmusiikillisilla piirteillä. Lisäksi “Lumotun saaren lauluja” -konsertti on taatusti erityinen ja tunteikas hetki, sillä kyseisessä konsertissa esitetään hiljattain menehtyneen Kaija Saariahon teoksia. 

Kuhmon Kamarimusiikista syntyi mielikuva kotoisasta festivaalista, johon kokoontuu hyvin intohimolla elävään musiikkiin ja sen välittäviin aineksiin suhtautuva yhteisö. Ihmiset tuotantotiimissä ovat ystävällisiä ja auttavaisia. Esimerkiksi aiemmin lehdistöpäällikkönä toiminut Juhani auttoi minua tehtävään perehdyttämisessä ja on tsempannut minua taustalla. On siis tuntunut todella tervetulleelta päästä mukaan osaksi yhteisöä.

Yhteisöllisyys, josta mainitsin, näyttäytyy ensisijaisena arvona musiikkituotantojen teossa. Olen ollut onnekas, että olen aiemminkin saanut olla mukana työskentelemässä upeissa yhteisöissä esimerkiksi Yleisradion musiikkitoimituksessa sekä jyväskyläläisessä musiikin tapahtumapaikassa Tanssisali Lutakossa. Vaikkakin nämä kyseiset musiikkiin keskittyneet instituutiot saattavatkin olla toisistaan erilaisia genresisällöiltään, yhteisöllisyyteen linkittyvät arvot ovat tuntuneet abstraktilla tasolla hyvinkin samankaltaiselta näiden kaikkien toimijoiden kohdalla. Kuhmon Kamarimusiikki lukeutuu ehdottomasti kyseiseen joukkoon mukaan!

Odotan kovasti sitä, kun tyyni järvi ja kaunis metsämaisema yhdistettynä upeaan kesäillan loisteeseen näyttäytyy silmieni edessä. Odotan kovasti sitä, kun pitkän työpäivän jälkeen pääsee pulahtamaan järveen. Odotan kovasti sitä, että pääsen maistamaan paikallisten kahviloiden pullatarjontaa suurena korvapuustien ystävänä. Kuhmo kiehtoo monipuolisesti.

Kaikki tämä edellä mainittu toteutuu aivan kohta. Sitä todellakin odottaessa.

Täällä kirjoittaa Niko Huusko – 27-vuotias filosofian maisteri musiikkitieteen koulutusohjelmasta, freelance-työntekijä media-alalla sekä monipuolisen musiikin läheinen ystävä. Toimin tämän vuoden Kuhmon Kamarimusiikin tiedottajana.

Sinä, joka olet tulossa Kuhmon Kamarimusiikkiin, olet aina tervetullut kanssani keskustelemaan kanssani, mistä sinulla nyt ikinä sattuukin olemaan kysyttävää tai muuten puhuttavaa. Nähdään Kuhmossa ja tervetuloa nauttimaan kanssamme kamarimusiikista kahden viikon ajan!

Niko Huusko, tiedottaja