Kerrankin pääsin aloittamaan koko festivaalin! Ensimmäinen tapahtuma oli nimittäin tilaisuus, jossa Vladimir Mendelssohn kertoi kesän ohjelmasta ja sain toivottaa hänet ja yleisön tervetulleeksi. Pohdin pitkään, millä sanoilla aloittaisin 47. Kuhmon Kamarimusiikin. Historiaanhan voi päästä muutamilla osuvasti valituilla sanoilla. Olisiko tunnetuista klassikoista apua? ”Tämä on pieni askel ihmiselle, mutta suuri askel ihmiskunnalle”. Liian vaatimatonta. ”I have a dream.” No mutta Kuhmossahan unelmat ovat jo toteutuneet. Näitten lisäksi ainoa kuuluisa repliikki, jonka muistin, oli ”Houston, we have a problem.” Sekään ei oikein istunut tilanteeseen. Sanoin siis ”hyvää iltaa”. Ja sen jälkeen annoin puheenvuoron Mendelssohnille, jolta mieleen painuvat sanat eivät lopu kesken.

Vladimir Mendelssohn puhui ja keskusteli kunnes oli mentävä muistuttamaan häntä siitä, että minuutti sitten alkoi harjoitus, jossa hänenkin pitäisi soittaa. Tilaisuudessa mukana ollut kuhmolaisyleisö sai entistä paremman käsityksen kesän ohjelmasta – ja vielä pari vinkkiä seuraavastakin kesästä.

Ilta jatkui ensimmäisellä konsertilla, joka ilahdutti monella tavalla. Lavalla nähtiin kokeneita huippuammattilaisia ja sydämellä soittavia nuoria muusikoita, kuten Jonathan Roozeman ja Senja Rummukainen. Kuultiin tuttuja klassikoita kuten Tshaikovskin Muistoja Firenzestä. Ja niinkuin Kuhmossa on tapana, myös jotain aivan uutta. Tällä kertaa yllätyksen tarjosi säveltäjä nimeltä Heiner Goebbels. Laura Mikkola, Kazutaka Morita ja Hannu-Pekka Björkman tarjosivat sytyttävän kokemuksen. Draamaa, rytmiä, jännittäviä sointeja, teatterimusiikkia parhaimmillaan. Alunperin Surrogate cities on orkesterisävellys, mutta etenkin Laura Mikkolan pianonsoitto oli niin sähköistä, että sovitus kuulosti jopa paremmalta kuin alkuperäinen. Suomessa Goebbels lienee vielä jokseenkin tuntematon, vaikka onkin tehnyt jo pitkän uran ja saanut monia palkintoja. Jos haluatte kuunnella teoksen Surrogate cities kokonaan, se löytyy Youtubesta.

Kun maanantaina vielä paistoi aurinkokin, alkoi näyttää todennäköiseltä, että edessä on erittäin onnistunut festivaali, jälleen kerran.

Juhani Koivisto, lehdistöpäällikkö