Kuhmon Kamarimusiikki on kiinnittänyt residenssikvartetiksi Borea-kvartetin, joka jatkossa tulee esiintymään säännöllisesti Kuhmossa sekä myös festivaalikauden ulkopuolella pidettävissä konserteissa. Vuonna 2010 perustetussa yhtyeessä soittavat Kasmir Uusitupa, Tami Pohjola, Riina Piirilä ja Senja Rummukainen. Ennen Boreaa Kuhmon residenssikvartettina soitti vuodesta 2008 alkaen Meta4.

Borean muusikot pitävät kiinnitystä suuren luottamuksen osoituksena. ”Uskomme, että kiinnitys edesauttaa kvartettimme kehitystä ja vakiintumista sekä tarjoaa arvokkaita kokemuksia kansainvälisesti korkeatasoisella ja ainutlaatuisella festivaalilla”, kvartetin soittajat sanovat.

Borea-kvartetti perustettiin vuonna 2010 Sibelius-Akatemian nuorisokoulutuksen opiskelijoista. Kvartetissa soittavat Kasmir Uusitupa ja Tami Pohjola (viulu), Riina Piirilä (alttoviulu) ja Senja Rummukainen (sello). Kvartettia on ohjannut alusta alkaen Paavo Pohjola. Yhtye on osallistunut myös muiden muassa Danel- ja Meta4-kvartettien sekä Gerhard Schulzin mestarikursseille.

Kuhmossa Borea debytoi kesällä 2016 Nuoret kamarimuusikot -ohjelmassa. Muita esiintymisiä Borealla on ollut esimerkiksi Kauniaisten ja Hauhon musiikkijuhlilla sekä Helsingin juhlaviikoilla. Borea on esiintynyt myös oktettina kansainvälisesti tunnettujen Kelemen- ja Henschel-kvartettien kanssa. Kvartetin monipuoliseen ohjelmistoon kuuluu niin klassista kirjallisuutta kuin suomalaista modernismiakin.

[b]Festivaali tukee residenssikvartettia[/b]

”Hyväksi kamarimuusikoksi voi kehittyä vain soittamalla mahdollisimman monenlaista ohjelmistoa mahdollisimman monessa kokoonpanossa”, Kuhmon Kamarimusiikin taiteellinen johtaja Vladimir Mendelssohn sanoo.

Residenssikvartettina toimiminen antaa mahdollisuuden esiintyä sekä kvartettina että erilaisissa kokoonpanoissa ja soittaa laajaa ja vaihtelevaa ohjelmistoa. Nuori kvartetti saa näin merkittävää tukea tavoitellessaan korkeaa kansainväistä tasoa.

Kuhmon Kamarimusiikin ensimmäiseksi residenssikvartetiksi kiinnitettiin 2008 Meta4. Yhtye on esiintynyt säännöllisesti Kuhmossa, noussut yhdeksi juhlien kantavista voimista ja saanut suuren yleisönsuosion. Festivaaliesiintymisten lisäksi Meta4 on edustanut Kuhmoa talvikauden konserteissa kotimaassa ja ulkomailla. Meta4 on kasvanut Suomen kansainvälisesti valovoimaisimmaksi kvartetiksi. Yhteistyö Kuhmon kanssa tulee jatkumaan residenssikauden jälkeenkin.

”Työskentely Kuhmon Kamarimusiikin residenssikvartettina on ainutlaatuinen tilaisuus nuorelle yhtyeelle kehittyä työskentelyssään sekä saavuttaa korvaamatonta kokemusta vaativilla konserttilavoilla”, toteaa Meta4-kvartetin viulisti Minna Pensola. ”Poikkeuksellisen monipuolisten ammatillisten valmiuksien sekä lukuisien kansainvälisten kontaktien lisäksi kiinnitys tarjoaa mahdollisuuden ja – mikä tärkeintä – motivaation matkansa alkuvaiheessa olevan ryhmän koossapysymiseen sekä säännölliseen ja tavoitteelliseen työskentelyyn.”

Suomen Kulttuurirahaston Kainuun rahasto on myöntänyt Kuhmon Kamarimusiikille 10.000 euron apurahan residenssiyden käynnistämiseen.

Lisätietoja:
Kuhmon Kamarimusiikki, puh. 08 652 0936