Vaikka festivaali on vielä kesken, uuden ennätyksen synnystä voi olla varma. Kuhmon Kamarimusiikin keskilämpötila on korkeampi kuin koskaan ennen. Helteisiä festivaaleja toki on ollut, mutta koskaan ei ole koettu tällaista, että yölläkin lämpötila pysyy parinkymmenen asteen tuntumassa. Lammasjärven vesikin oli tänä aamuna 22-asteista. Ennätyksiä on rikottu 50 vuoden aikana jatkuvasti ja varmaan rikotaan vielä tulevaisuudessakin. Jotkin ovat kuitenkin yhtä saavuttamattomia kuin vuodesta 1972 voimassa ollut Lasse Virenin 5 000 metrin Suomen ennätys. Pelkään pahoin, että vuoden 1999 yleisöennätystä ei pystytää tavoittamaan. Tuolloin festivaalilla kirjattiin yhteensä 49 300 konserttikäyntiä. Konserttejakin oli silloin lähes sata, joten aivan näihin lukemiin on vaikea päästä.

Samana 30-vuotisjuhlavuonna tehtiin pari muutakin ennätystä. Yhden ainoan päivän aikana festivaalilla järjestettiin peräti 12 eri tilaisuutta, joista yksi oli esittelytilaisuus ja kaksi oppilaskonsertteja. Ensimmäinen konsertti alkoi klo 11 ja viimeinen klo 23. Tuo historiaan jäävä päivä oli keskiviikko 28.7. Lisäksi ennätysten kirjaan olisi päästy maailman suurimmalla rönttösellä, josta puhallettiin kynttilät juhlakonsertissa.

Ennätys pianistien määrässä tehtiin 2004, jolloin teemana oli piano. Kuhmossa esiintyi silloin yhteensä 24 pianistia. Oli Kuhmossa muutakin kuin pianomusiikkia, sillä ennätys tehtiin myös jousikvartettien määrässä: juhlilla soitti 12 jousikvartettia.

Kuhmon historian mittavin konsertti oli 1989. Festivaalin 20-vuotisjuhlaa vietettiin järjestämällä 24 tuntia kestävä konsertti, joka alkoi 29.7. klo 18. Lippuja myytiin kuuden tunnin jaksoihin, mutta 247 kuulijaa osti lipun koko vuorokaudelle. Ehkä joku myös kuunteli kaiken.

Pisin yksittäinen teos puolestaan kuultiin Kuhmo-talon ensimmäisenä esityksenä 1993. Erik Satien pianokappale Vexations alkoi 16.7. kahdeksalta aamulla ja päättyi 17.7. klo 1.40. Esitykseen tarvittiin toistakymmentä pianistia, jotka vaihtoivat vuoroa saumattomasti. Tätä kappaletta kukaan ei tiettävästi kuunnellut kokonaan.

Ennätyksellisin ero alkuperäisen suunnitelman ja toteutuneen välillä koettiin 1984. Peking-oopperaa esittämään kutsuttiin neljä kiinalaista taiteilijaa. Erinäisten neuvottelujen ja käänteiden jälkeen Kuhmoon ilmaantui 28 kiinalaista.

Ja lopuksi vielä aivan olennainen ennätys. Tiettävästi eniten rönttösiä syönyt muusikko on amerikkalainen trumpetisti Stephen Burns. Tultuaan ensimmäistä kertaa Kuhmoon 1987 hän mieltyi ruiskuorisiin puolukkapiirakoihin niin paljon, että söi niitä kerralla peräti 18.

Juhani Koivisto, lehdistöpäällikkö