Auri Ahola

Auri Ahola on tehnyt laaja-alaisen uran tanssitaiteilijana klassisesta baletista nykytanssiin ja poikkitaiteellisiin teoksiin. Pitkän uransa aikana Ahola on esiintynyt useissa kymmenissä teoksissa sekä Suomessa että ulkomailla. Ahola valmistui tanssijaksi Suomen Kansallisoopperan balettioppilaitoksesta 2004. Samana vuonna hän aloitti tanssijan uransa Kansallisbaletissa, jossa työskenteli vuoteen 2014 asti esiintyen mm. Ohad Naharinin, Tero Saarisen ja Jiří Kyliánin teoksissa, sekä kaikissa klassisen baletin merkkiteoksissa. Sittemmin Ahola on esiintynyt freelance-tanssijana mm. Raekallio Corp.:ssa, Helsinki Dance Companyssa, Compañía Kaari  & Roni Martinissa ja Pori Dance Companyssa.

Ahola asuu ja työskentelee Inarissa. Omia teoksiaan hän toteuttaa Lapissa ja Saamenmaalla teatteritilojen ulkopuolella, yhdistäen nykytanssiin teemoja ja elementtejä saamelaiskulttuurista. Jotteeh (2017) esitettiin Inarin pakkastalvessa taivasalla, ja immersiivinen Viehâ (2022) Rovaniemen taidemuseossa. Ahola on koreografioinut myös useita kamarimusiikkiteoksia, mm. dueton Nico Muhlyn teokseen Étude 3 (Helsingin kaupunginorkesteri 2020). Vuonna 2021 hän debytoi orkesteriteoksen koreografina sekä esiintyi säveltäjä Eero Hämeenniemen Klarinettikonserton kantaesityksessä. Ahola on työskennellyt mm. Suomen Kulttuurirahaston, Koneen säätiön, Taiteen edistämiskeskuksen sekä Jenny ja Antti Wihurin rahaston apurahoilla.

Tero Saarisen kanssa Auri Ahola aloitti yhteistyönsä vuonna 2012 Kansallisbaletissa, kun hän tanssi pääosan Igor Stravinskin Les Noces -teokseen koreografioidussa teoksessa Mariage. Sittemmin työskentely on jatkunut Tero Saarinen Companyssa vierailevana tanssijana teoksissa GaspardMESH ja Zimmermann Trio.

Keväällä 2022 Ahola nousi lavalle Tanssin talon Erkko-salissa, kun Saarisen klassikkoteos HUNT nähtiin TSC:n HZ | HUNT -kaksoisillassa ensimmäistä kertaa kahden uuden solistin; Aholan ja Atte Kilpisen tulkitsemana.

Esitykset

Su
21.7.

Nico Muhly (1981):

Etydi nro 3 teoksesta Kolme etydiä alttoviululle ja ääninauhalle (2008–2013)

Ma
22.7.

Musiikin ytimessä – tanssija Auri Ahola (suomeksi)

Ma
22.7.