Kuva Elina Mustosen esityksestä Laura Maddalena

Photo: Maarit Kytöharju

Elina Mustonen

Elina Mustonen on tehnyt pitkän ja näyttävän uran alansa arvostetuimpana taiteilijana Suomessa. Hiljattain päättyneen viisivuotisen taiteilijaprofessuurin aikana hän on erityisesti keskittynyt poikkitaiteellisiin sooloesityksiin, joissa hän yhdistää roolinsa muusikkona ja näyttelijänä.

Näistä ensimmäinen Her Infinite Variety – Shakespearen naiset sanoin ja sävelin on syntynyt yhteistyössä kirjallisuudentutkija Nely Keinäsen ja ohjaajadramaturgi Johanna Freundlichin kanssa. Teos on kiertänyt laajalti. Suomessa se on nähty mm. Klockriketeaternin kansainvälisessä Shakespeare-symposiumissa Helsingissä. Esitys on vieraillut myös Lontoossa ja Dublinissa (suomeksi) sekä Cambridgessa (englanniksi). Viime marraskuussa se nähtiin Broadwaylla, New Yorkissa United Solo -festivaalilla (englanniksi).

Vuonna 2017 ensiesityksensä saanut JOUEZ! – Molièren matkassa ja Eero Hämeenniemeltä tilattu Laura Maddalena (2020) ovat niin ikään olleet suuria yleisö- ja arvostelumenestyksiä. Molempien teosten ohjauksesta on vastannut Johanna Freundlich ja visualisoinnista Nina Mansikka. Laura Maddalena saa englanninkielisen kantaesityksensä Roomassa, Villa Lantessa huhtikuussa 2023.

Edellä mainituille on yhteistä pyrkimys näyttelijän- ja muusikontyön mahdollisimman saumattomaan limittymiseen toisiinsa. Kehitys tulee jatkumaan seuraavassa produktiossa Sinetti – Olga Knipperin ja Anton Tšehovin rakkauskirjeet. Se nostaa esiin Olga Knipperin, näyttelijättären, joka tunnetaan ensisijaisesti Anton Tšehovin vaimona. Käsikirjoituksesta ja ohjauksesta vastaa Johanna Freundlich, musiikin säveltää Olli Mustonen. Kantaesitys on lokakuussa 2023 Turun kaupunginteatterissa.

Elina Mustonen on suorittanut cembalonsoiton diplomitutkinnon Amsterdamin Sweelinck-konservatoriossa Ton Koopmanin johdolla ja valmistunut musiikin tohtoriksi Sibelius-Akatemiasta vuonna 2006. Näyttelijäntyötä hän on opiskellut mm. maineikkaassa Royal Academy of Dramatic Art -korkeakoulussa (RADA) Lontoossa.

Mustonen on esiintynyt ja levyttänyt laajalti ympäri Eurooppaa ja Yhdysvalloissa. Hän on esiintynyt myös useissa lyhytelokuvissa sekä tv-tuotannoissa, tuoreimpana Auli Mantilan käsikirjoittama ja ohjaama kansainvälinen yhteistyö Transport. Keväällä 2020 Mustosen Hamlet-monologi valittiin yli 500 joukosta osaksi Shakespearen Globe -teatterin ja The Guardian -lehden Shakespeare Solos -projektia. Syksyllä 2022 Elina Mustonen vieraili Leamingtonissa, Englannissa 60s Shakespeare -ryhmän produktiossa Shakespearen näytelmästä As You Like It.

Ansioistaan Elina Mustoselle myönnettiin Pro Musica -säätiön tunnustuspalkinto vuonna 2013. Taideyliopisto valitsi Mustosen Vuoden alumniksi 2019. Valtio on myöntänyt Elina Mustoselle taiteilijaprofessorin arvonimen. Mustonen toimi Valtion Musiikkitoimikunnan puheenjohtajana 2021–22.

 

Taiteilijan/Yhtyeen omat kotisivut

Esitykset

Ke
19.7.

Olli Mustonen (1967):

Kolme puuta, kolme poikaa, vienankarjalainen satu kertojalle ja soitinyhtyeelle (2009)

La
22.7.

Eero Hämeenniemi (1951):

Laura Maddalena, musiikkidraama näyttelevälle cembalistille (2018–19)