Matilda Kärkkäinen

Photo: Stefan Bremer

Matilda Kärkkäinen

Matilda Kärkkäinen (s. 1980) on helsinkiläissyntyinen pianisti, jonka matka pianistiksi eteni pienen jousisoittimellisen mutkan kautta. Pianotunnit hän aloitti 4-vuotiaana isoveljensä esimerkkiä seuraten. Kuusivuotiaana hän pyysi joululahjaksi viulun, ja siitä tuli pienen Matildan pääinstrumentti alakoulun aikana. Sibelius-Akatemian nuorisokoulutuksen valintakokeissa vuonna 1993 hänet kuitenkin otettiin oppilaaksi pianistina, eikä viulistina. Kärkkäinen oli lähellä olla ottamatta opiskelupaikkaa vastaan, mutta heti ensimmäinen tunti Marita Viitasalon opissa käänsi pettymyksen suureksi innostukseksi.

Lopulta Kärkkäinen valmistui ensin musiikin maisteriksi vuonna 2007 ja tohtoriksi 2017. Viitasalon lisäksi merkittäviä opettajia olivat maisteriopinnot ohjannut Erik T. Tawaststjerna sekä Wienissä Heinz Medjimorec.

Nyttemmin Kärkkäinen toimii vanhassa opinahjossaan kamaripianistilehtorina. Pitkän ammattinimikkeen takaa löytyy Kärkkäisen unelmatyö: hän saa soittaa orkesterisoittimia opiskelevien nuorten lahjakkuuksien kanssa ja ohjata heidän taivaltaan taiteilijan ammattiin.

Vapaa-aikanaan Kärkkäinen nauttii hyvästä ruoasta, amerikancockerspanieli Sulon rapsuttamisesta, lukemisesta ja sanaristikoista. Viulu hänellä on edelleen, mutta viulu on päässyt unohtumaan koteloonsa. Viulun sijaan Matilda töräyttelee miehensä instrumenttia käyrätorvea, jonka alkeisohjelmistoa Kärkkäinen harjoittelee lähinnä mökillä ollessaan.

Esitykset