Matti Salminen

Matti Salminen kuuluu aikamme bassolaulajien arvostetuimpaan kansainväliseen kärkeen. Tällä hetkellä hän on vielä kiinnitettynä Zürichin oopperaan. Vakituisena vierailijana hän esiintyy maailman johtavissa oopperataloissa, kuten Wienissä, Lontoossa, Pariisissa, Berliinissä, Münchenissä, New Yorkin Metropolitanissa, Los Angelesissa, Valenciassa, Barcelonassa, Milanon La Scalassa sekä Suomen Kansallisoopperassa, jossa hän debytoi 26-vuotiaana vuonna 1969 Verdin Don Carloksen Filip II:n roolissa.

Vuonna 1971 alkoi hänen kansainvälinen uransa Kölnin oopperasta maailman näyttämöille ja festivaaleille, tärkeimpien joukossa Bayreuthin oopperafestivaalit, jossa hän lauloi 155 esitystä; Salzburgin musiikkijuhlat jo Herbert von Karajanin aikana sekä Savonlinnan Oopperajuhlat vuodesta 1967.

Matti Salmisen oopperarepertuaariin kuuluu noin 40 bassoroolia, joista hän tällä hetkellä mieluiten esittää Wagnerin Parsifalin Gurnemanzia ja Jumalten tuhon Hagenia, Tristan ja Isolde -oopperan Markea, Mussorgskin Boris Godunovia sekä Don Carloksen Filipiä. Mieluisiin laulettaviin kuuluvat myös Aulis Sallisen ja Einojuhani Rautavaaran säveltämät Kuningas Lear (ensiesitys 2000) ja Rasputin (ensiesitys 2003).

Matti Salmisen sydäntä lähellä ovat nuoret suomalaiset laulajat. Hän jakaa vuosittain säätiönsä tuella stipendejä aloitteleville laulajille sekä ohjaa ja auttaa heitä eteenpäin ulkomaisen uran luomisessa.

Esitykset