Minna Pensola

Photo: Maarit Kytöharju

Minna Pensola

Viulisti Minna Pensola tunnetaan intensiivisenä esiintyjänä, heittäytyvänä solistina ja inspiroivana orkesteriliiderinä. Innostavana ja innostuvana kanssamuusikkona ja opettajana hän on vakiovieras monilla kansainvälisillä kamarimusiikkifestivaaleilla.  Aktiiviset ja läheiset suhteet suomalaisiin säveltäjiin ovat tuottaneet monia teoksia, joista seuraavina kantaesitysvuorossa ovat Lotta Wennäkosken ja Magnus Lindbergin kamarimusiikkiteokset sekä Osmo Tapio Räihälän Konsertto kahdelle viululle (Joensuun kaupunginorkesteri & Antti Tikkanen, viulu).

Pensola on musiikkikentän monipuolinen toimija ja perustanut kotikaupunkiinsa Helsinkiin rennon baari-illan ja klassisen livemusiikin yhdistävän Klasariklubin sekä PuKamaChamber-konserttisarjan, jota hän ideoi yhdessä puolisonsa, viulisti Antti Tikkasen kanssa. Pensola ja Tikkanen ovat myös Kuhmon kamarimusiikin taiteelliset johtajat vuodesta 2021. Kausina 2019–2024 Pensola toimii Joensuun kaupunginorkesterin taiteellisena partnerina. Sysmän Suvisoiton taiteellinen johtaja hän oli vuodet 2006‒2012 ja Helsingin Juhlaviikkojen Wonderfeel-festivaalin kuratointiryhmän jäsen vuosina 2020–2021.

Pensola on D. Šostakovitš ja Joseph Haydn -kilpailut voittaneen jousikvartetti Meta4:n jäsen sekä opettaa kamarimusiikkia Eurooppalaisessa kamarimusiikkiakatemiassa (ECMA) ja viulunsoittoa Sibelius-Akatemiassa.

Omat opintonsa hän aloitti Helsingin Konservatoriossa, jatkoi Sibelius- Akatemiassa ja sai ne päätökseen Zürichin musiikkikorkeakoulussa sekä Eurooppalaisessa kamarimusiikkiakatemiassa (ECMA).  Tärkeitä oppaita matkan varrella ovat olleet Leonid Mordkovich, Kaija Saarikettu, Ralf Gothóni, Ana Chumachenko, Josef Rissin ja Hatto Beyrle.

Minna Pensolan soitin on Signe ja Ane Gyllenbergin säätiön omistama Carlo Bergonzi -viulu vuodelta 1732.  Esiintymislavan ulkopuolella pirteää tempoa ylläpitävät kaksi tytärtä ja kaksi kissaa.

Taiteilijan/Yhtyeen omat kotisivut