Outi Tarkiainen

Photo: Sigel Eschkol

Outi Tarkiainen

Outi Tarkiainen (s. 1985) on yksi sukupolvensa kiinnostavimpia säveltäjiä, jonka teoksia ovat tilanneet ja esittäneet mm. BBC Philharmonic, The National Arts Centre Orchestra (Kanada), San Francisco Symphony Orchestra, Tukholman kuninkaallinen filharmoninen orkesteri ja Radion sinfoniaorkesteri. Tarkiainen on säveltänyt orkesteri- ja kamarimusiikkia, näyttämöteoksia, teoksia orkesterille ja solistille sekä musiikkia jazzorkestereille. Hänen musiikkiaan julkaisee Edition Wilhelm Hansen.

Tarkiainen on säveltäjänä erityisesti kiinnostunut ihmisäänestä sen moninaisuudessaan. Hänen toistaiseksi laajamuotoisin vokaaliteoksensa on tunnin mittainen, Virginia Woolfin samannimiseen romaaniin perustuva ooppera A Room of One’s Own (2020–2021), joka sai maailman kantaesityksensä Hagenin oopperatalossa Saksassa toukokuussa 2022 itävaltalaisen Magdalena Fuchsbergerin ohjaamana. Saamelaisesta nykyrunoudesta ammentaa laulusarja Eanan, gida nieida (2014-2015), jonka sävelkieli piirtää pohjoisen maailman kaaria värikylläisin vedoin. Useista Tarkiaisen teoksista voi löytää juuria paitsi länsimaisen taidemusiikin, myös jazzmusiikin traditioon. Hänen teoksissaan nämä kaksi perinnettä elävät usein orgaanisesti ja innovatiivisesti syvätason vuorovaikutuksessa keskenään. Tästä oiva esimerkki on saksofonisti Jukka Perkolle sävelletty saksofonikonsertto Saivo (2016), joka oli ehdolla Pohjoismaiden neuvoston musiikkipalkinnon saajaksi vuonna 2018.

Tarkiaisen teoksia on esitetty monilla tärkeillä festivaaleilla, kuten BBC Promseilla, Helsingin Juhlaviikoilla, Pohjoismaisilla musiikkipäivillä, Musica Novassa ja Pori Jazzeilla. Hänen musiikkiaan on kuultu useissa Euroopan maissa sekä Yhdysvalloissa ja Japanissa, esittäjinä mm. St. Louisin, Houstonin ja Detroitin sinfoniaorkesterit, Tonkünstler Orchestra (Itävalta), Hagen Philharmonic (Saksa), Reykjavik Symphony Orchestra, Arctic Philharmonic (Norja) ja Norrbottens Kammarorkester (Ruotsi). Kapellimestareina hänen teoksissaan on toiminut mm. John Storgårds, Sakari Oramo, Okko Kamu, Santtu-Matias Rouvali ja Tim Weiss, ja solisteina mezzosopraano Virpi Räisänen, baritoni Aarne Pelkonen sekä jazzlegendoja kuten David Liebman, Randy Brecker, Conrad Herwig, Peter Erskine ja Dick Oatts. Vuonna 2015 hän oli residenssisäveltäjänä ranskalaisella Musique Classique d’Uzerche –festivaalilla, jossa esitettiin kuusi hänen kamarimusiikkiteostaan.

Tarkiaisen kamariorkesterimusikkia on levyttänyt Lapin Kamariorkesteri John Storgårdsin johdolla Emma-ehdokkuuteen yltäneellä levyllä Maa, kevään tytär (Ondine Records 2020). Tarkiaisen kamarimusiikkia esitellään puolestaan levyllä Beyond Poems (Alba Records 2017), jossa esiintyy sopraano Tuuli Lindeberg, Kamus-kvartetti ja Uusinta Ensemblen muusikoita. Säveltäjä-kapellimestarivieraana Tarkiainen on esiintynyt Ljublajanassa Slovenian radion jazzorkesterin kutsumana sekä Norrbotten Big Bandin kutsumana Ruotsin kiertueilla vuosina 2011 ja 2015. Vuoden 2017 hän toimi Norrbotten Big Bandin residenssisäveltäjänä, josta yhteistyöstä julkaistiin levy Unpainted Portraits (Prophone Records 2018). Tarkiaisen debyyttilevy Into the Woodland Silence julkaistiin vuonna 2013 ja siinä esiintyi Norrbotten Big Band solistinaan vokalisti Aili Ikonen.

Tarkiainen opiskeli sävellystä Sibelius-Akatemiassa Eero Hämeenniemen ja Veli-Matti Puumalan johdolla ja valmistui musiikin maisteriksi vuonna 2010. Opintojaan hän on täydentänyt mm. Lontoon Guildhall School of Musicissa ja University of Miamissa. Sävellystyönsä ohella Tarkiainen on toiminut lappilaisen Hiljaisuus-festivaalin taiteellisena johtajana 2014–2018.

 

Taiteilijan/Yhtyeen omat kotisivut

Esitykset