Photo: Heikki Tuuli

Päivyt Meller

Viulutaiteilija Päivyt Meller toimi Radion Sinfoniaorkesterin 3. konserttimestarina vuosina 1988-1990.  Päivyt Meller on nykyisin Sibelius-Akatemian viulumusiikin lehtori ja on kuulunut Sibelius-Akatemian opettajakuntaan vuodesta 1990 lähtien.

Päivyt Meller esiintyi ensi kerran orkesterin solistina 5-vuotiaana.  Hänen viuluopintonsa alkoivat Oulussa Tatjana Pogozevan ja Pertti Sutisen ohjauksessa.  Päivyt Meller muutti Helsinkiin jatkaen opintojansa Sibelius-Akatemiassa Yoshiko Arai-Kimasen ja Anja Ignatiuksen johdolla.  Viisitoistavuotiaana hän suoritti viulunsoiton diplomitutkinnon.  Opinnot jatkuivat Yhdysvalloissa Josef Gingoldin oppilaana (Indianan yliopisto: 1979-1983) ja Hollannissa Victor  Libermanin johdolla (1983-1986).  International Menuhin Music Academyn stipendiaattina Päivyt Meller oli Sveitsissä 1986-7. Kahdesti hänet on palkittu Kuopion viulukilpailun finalistina, v 1977 Kuopion kaupungin erikoispalkinto, v 1990 4.sija.

Päivyt Meller on esiintynyt useita kertoja Radion Sinfoniaorkesterin sekä useiden muiden suomalaisten orkestereitten solistina mm. Leif Segerstamin, Jukka-Pekka Sarasteen ja Jorma Panulan toimiessa kapellimestareina.  Camerata Lysy –kamariorkesterin Suomen – vierailulla vuonna 1990 hän esiintyi yhdessä Yehudi Menuhinin kanssa heidän solistinaan. Omien oppilaidensa kanssa perustamansa kamariorkesterin Camerata Caprice solistina ja kapellimestarina ovat esiintyneet mm. Pinchas Zukerman, Alexander Rudin, Eduard Schmieder ja Mikhail Kopelman. Omin konsertein ja kamarimuusikkona Päivyt Meller on esiintynyt laajasti koti- ja ulkomailla.

Päivyt Meller on ollut taiteilijana Kuhmon Kamarimusiikkijuhlilla sekä toiminut Raudaskylän  kansainvälisten mestarikurssien taiteellisena johtajana. Hän on opettanut ja esiintynyt useilla festivaaleilla ulkomailla (mm. Summit Music Festival, New York, USA; Manhattan in the Mountains, NY, USA; Keshet Eilon, Israel; Burgos International, Spain; Bled Festival, Slovenia) sekä pitänyt viulunsoiton mestarikursseja useissa ulkomaisissa kouluissa (mm. Jerusalem Academy of Music, Hong Kong University, Vienna Hochschule, Utrechts Concervatorium, Rimski-Korsakov College of Music, St. Petersburg, ja USA:ssa seuraavissa kouluissa: Eastman School of Music, Rochester; Temple University, Philadelphia; Meadows School of Music, Dallas; Indiana University; Cleveland Institute of Music; Manhattan School of Music.)

Päivyt Meller oli avainhenkilönä ja asiantuntijana mukana Sibelius-Akatemian lanseeratessa kansainvälistä etäopetustoimintaa käyntiin. Hän toimii vieläkin etäopetuksen vastuuopettajana.

Päivyt Meller soittaa Nicola Gaglianon valmistamaa viulua vuodelta 1777.  Viulun omistaa Stala Oy.