Sebastian Fagerlund

Sebastian Fagerlund (s.1972) on lunastanut paikkansa sukupolvensa merkittävimpien eurooppalaisten säveltäjien joukossa. Hän opiskeli sävellystä Sibelius-Akatemiassa Helsingissä Erkki Jokisen johdolla ja suoritti sävellysdiplominsa vuonna 2004.

Tärkeitä näkökohtia Fagerlundin työssä ovat hänen kiinnostuksensa laajamittaisia muotoja kohtaan sekä syvä usko musiikkiin elämän suurten kysymysten ja eksistentiaalisten kokemusten ilmaisuna. Vahva musikaalisuus ja soittimellinen virtuositeetti välittyvät kuulijalle musiikillisina
draamoina, joiden intensiivisessä ilmaisussa yhdistyy eloisa kommunikaatio, sekä avoimuus eri musiikkitraditioita kohtaan. BBC Music Magazine kuvaili Sebastian Fagerlundin musiikin sisältävän ’rajoittamattomia teknisiä voimavaroja, jotka ovat merkittävän mielikuvituksen palveluksessa’.

Fagerlundin musiikkia ovat tilanneet ja esittäneet johtavat orkesterit, kapellimestarit ja muusikot ympäri maailmaa. Hänen laajaan teosvalikoimaansa kuuluu orkesteri- ja kamarimusiikkia, sooloteoksia sekä oopperoita. Orkestereita, jotka ovat esittäneet Fagerlundin musiikkia ovat muun muassa BBC Symphony Orchestra, Göteborgin sinfoniaorkesteri, Suomen Radion sinfoniaorkesteri, Singaporen sinfoniaorkesteri, Frankfurtin Radion sinfoniaorkesteri, Hollannin Radion filharmoninen orkesteri, NAC Orchestra, NDR Elbphilharmonie orkesteri ja Hongkongin filharmoninen orkesteri. Hän on työskennellyt läheisessä yhteistyössä kapellimestareiden ja muusikoiden kanssa kuten Hannu Lintu, Anne Sofie von Otter, Nicolas Altstaedt, Dima Slobodeniouk, Pekka Kuusisto, Liza Ferschtman, Sakari Oramo, Osmo Vänskä ja John Storgårds. Fagerlund on toiminut vierailevana säveltäjänä lukuisilla festivaaleilla ympäri maailmaa; esimerkiksi Aspenin musiikkifestivaalilla, Baltic Sea Festivaalilla ja Kuhmon Kamarimusiikissa.

Sebastian Fagerlundille myönnettiin vuonna 2011 Suomen arvostetuin musiikkipalkinto, Teosto-palkinto, orkesteriteoksesta Ignite. Samana vuonna Ignite valittiin myös Wienin International Rostrum of Composersin suosittelemaksi teokseksi. Vuosina 2013-2019 Fagerlund toimi RUSK kamarimusiikkifestivaalin taiteellisena johtajana Pietarsaaressa. Kaudella 2016/2017 Fagerlund nimitettiin Concertgebouwn residenssisäveltäjäksi Amsterdamissa, Alankomaissa. Fagerlundin ooppera Höstsonaten (Syyssonaatti), jonka ensi-ilta oli Suomen Kansallisoopperassa vuonna 2017, sai haltioituneen vastaanoton ympäri maailmaa sekä kriitikoilta että yleisisöiltä. The Financial Times kuvaili Fagerlundin oopperan Höstsonaten sanoilla ’Striking, Superb!’. Ooppera oli myös vuonna 2018 ehdolla the 2018 International Opera Awards palkinnolle ja samana vuonna Fagerlundin ”Mana” -konsertto fagotille ja orkesterille voitti arvostetun BBC Music Magazine -palkinnon parhaasta konserttiäänitteestä. Kaudella 2021-2022 hän toimi Tapiola Sinfonietan residenssisäveltäjänä. Tulevina kausina 2022/23-2024/25 Fagerlund toimii Turun Filharmonisen orkesterin residenssisäveltäjänä.

Fagerlundin musiikkia levyttää levy-yhtiö BIS ja kustantaa Edition Peters.

Taiteilijan/Yhtyeen omat kotisivut

Esitykset

Ke
17.7.

Musiikin ytimessä – Sebastian Fagerlund & Ismo Eskelinen (suomeksi)