Photo: Mikko Malmivaara

Vilma Jää

Vilma Jää on kansanmusiikin, popin ja oopperan kentillä toimiva muusikko, laulaja, säveltäjä, viulisti ja tutkija.

Jään roolia Kaija Saariahon uusimmassa oopperassa Innocence on ylistetty medioissa ympäri maailmaa. Oopperassa kuullaan vanhoja suomalais-ugrilaisia laulutekniikoita, joihin Jää on erikoistunut kansanmusiikin opinnoissaan Taideyliopiston Sibelius-Akatemiassa. Jää valmistui musiikin maisteriksi 2021.

Oopperaroolistaan tuttuja kansanlaulutekniikoita Vilma Jää käyttää myös marraskuussa 2021 julkaistussa debyyttisinglessään Saatanan saalistaja. Kappale pääsi heti radiosoittoon mm. Ylen eri kanaville sekä Radio Helsinkiin. Uuden musiikin X -ohjelmassa “Viikon tehona” soituaan kappale nostettiin YleX:n soittolistalle joulukuussa 2021. Elokuussa 2022 julkaistu kolmas single Jäinen neiti nousi Radio Suomen soittolistalle lokakuussa 2022. Artistina Vilma Jää yhdistää vuosisatoja vanhoja tarinoita elektroniseen musiikkiin, mitä hän tekee yhdessä tuottaja-säveltäjä Mikko Renforsin kanssa.

Jää on monipuolinen säveltäjä. Sooloartistina esittämänsä etnopopin lisäksi hän on säveltänyt vahvasti perinteeseen pohjaavaa musiikkia esimerkiksi SibA Folk Big Bandille ja lauluyhtyeelleen Jäinelle. Kansanmusiikkijuurten lisäksi hänen sävelkielessään kuuluu hänen pitkä taustansa sekä kuoromusiikin, että instrumentaalimusiikin parissa. Jään soolopianolle säveltämää musiikkia on kuvailtu muun muassa elokuvalliseksi ja vangitsevaksi.

2020 Jää alkoi suunnitella nuottijulkaisua suomalaisista karjankutsuista ja kehitti graafisen notaatiojärjestelmän, joka välittäisi niin paljon informaatiota tästä ainutlaatuisesta musiikin lajista kuin mahdollista. Tutkimusta suomalaisesta karjankutsuperinteestä ja notaatiojärjestelmän kehittämistä hän on tehnyt Niilo Helanderin säätiön sekä Taiteen edistämiskeskuksen tuella.

Muusikontöiden lisäksi Jää työskentelee mallina ja on kiinnostunut muoti- ja korusuunnittelusta, ompelusta, piirtämisestä ja maalaamisesta sekä kaikenlaisesta tuunaamisesta.

Taiteilijan/Yhtyeen omat kotisivut

Esitykset