Virpi Räisänen
Ennen siirtymistään laulajaksi mezzosopraano Virpi Räisänen teki merkittävän uran viulistina konsertoiden solistina ja kamarimuusikkona. Lauludiplominsa hän suoritti parhain mahdollisin arvosanoin Utrechtin ja Amsterdamin Konservatorioista opettajinaan Eugenie Ditewig ja Udo Reinemann. Tämän jälkeen hän on työskennellyt tunnetun hollantilaisen laulupedagogin Margreet Honigin johdolla.
Milanon La Scalassa 2016 debytoinut Virpi Räisänen teki läpimurtonsa suurilla konsertti- ja oopperalavoilla vuonna 2009 debytoiden Salzburgin Musiikkijuhlilla Luigi Nonon oopperassa Al gran sole carico d’amore, jossa hän lauloi yhden neljästä sopraanopääroolista. Orkesterina oli Wienin Filharmonikot kapellimestarinaan Ingo Metzmacher. Virpi kutsuttiin toistamiseen Salzburgin Musiikkijuhlille kesäksi 2010 Wolfgang Rihmin oopperan Dionysos maailman kantaesitykseen, jossa hän lauloi mezzosopraano-roolit. Tämän jälkeen Räisänen on laulanut lukuisten tämän hetken merkittävimpien kapellimestareiden ja orkesterien solistina Euroopan maiden lisäksi Aasiassa sekä Pohjois- että Etelä-Amerikassa.
Nopeasti alkunsa saanut laulajanura on viime vuosina vakiinnuttanut Virpi Räisäsen yhdeksi Suomen kansainvälisesti kysytyimmistä mezzosopraanoista sekä ooppera- että konserttilavoilla. Viimeisimmät merkittävät saavutukset ovat konsertit Alankomaiden Kamariorkesterin solistina Amsterdamin Concertgebouwssa, roolit Alankomaiden Oopperassa (viimeisin Alban Bergin Lulu-oopperan Kunstgewerblerin Concertgebouw Orkesterin solistina), Dafnen päärooli 24 tunnin varoitusajalla Hassen oopperassa Leucippo Schwetzingenin SWR-festivaalilla, Toshio Hosokawan monologiooppera The Raven Suomen Kansallisoopperassa, Virpi Räisäselle sävelletty monologiooppera Lusia Rusintytär (Juha T. Koskinen ja Hannu Väisänen) mm. Helsingin Juhlaviikoilla ja kiertueet sekä Aasiassa että USA:ssa.
Virpi Räisänen on laulanut mm. Ranskan Radion Filharmonisen Orkesterin (Esa-Pekka Salonen), Deutsches Symphonie Orchesterin (Ingo Metzmacher) Alankomaiden Kamariorkesterin (Gordan Nickolic), Nederlands Philharmonisch Orkesterin, Gulbenkian Orkesterin (Paul McCreesh), Vlaamin Radiokuoron ja -orkesterin (Bo Holten), Euroopan Unionin Kamariorkesterin, Camerata Nordican, Oulu Sinfonian, Keski-Pohjanmaan Kamariorkesterin (Dimitri Slobodeniouk), Insomnio Ensemblen (Michel Tabachnik), Tapiola Sinfoniettan (Anna-Maria Helsing, Niels Schweckendiek, Olari Elts, Dima Slobodeniouk), Radion Sinfoniaorkesterin (Sakari Oramo, Hannu Lintu), Helsingin Kaupunginorkesterin (John Storgårds), Nordic Chamber Orchestran (Johannes Gustavsson), Noord Nederlands Orkesterin, Bergenin Filharmonisen Orkesterin (Masaaki Suzuki), Lapin Kamariokesterin, Filarmonica della Scalan (Stefan Asbury) solistina ja esiintynyt ahkerasti lukuisten kamarimusiikkiyhtyeiden kanssa maailman tärkeimmissä saleissa ja tunnetuimmilla festivaaleilla mm. Amsterdamin Concertgebouwssa, Helsingin Musiikkitalossa, Pariisin Theatre du Châtelet:ssa, Gulbenkian Grande Auditóriossa, Tokion Bunka Kaikan Konserttitalossa ja Musashino Recital Hallissa, Salzburgin Musiikkijuhlilla, Aix-en-Provencen musiikkijuhlilla, Musicus Fest Hong Kong, Savonlinnan Oopperajuhlilla, Helsingin Juhlaviikoilla, Turun Musiikkijuhlilla, Kuhmon Kamarimusiikki -festivaalilla, Naantalin Musiikkijuhlilla, Crusell-viikoilla, Charlottesville Chamber Music Festivaalilla, University of Michigan (USA), Moskovan Konservatoriossa, ja Milanon La Scalassa.
Liedlaulajana Virpi Räisänen on esiintynyt Suomen ja Keski-Euroopan lisäksi Hong Kongissa, Japanissa ja USA:ssa. Virpi on perinteisen mezzosopraano-ohjelmiston lisäksi tunnettu uuden musiikin tulkitsijana ja hän on kantaesittänyt useita kymmeniä teoksia, joista useimmat ovat kirjoitettu ja omistettu hänelle.
Virpi on luonut korkeatasoisen kaksoisammattitaitonsa ympärille kansainvälisen VIULAJA-projektin, jossa hän soittaa viulua ja laulaa samanaikaisesti. 2011 ilmestynyt musiikkivideo Ilmari Mäenpään teokseen Trasparente on osa VIULAJA-projektia.
Virpi Räisäselle on myönnetty Oulun Osuuspankin Taitaja-stipendi 2010 ja Taiteen Keskustoimikunnan kolmivuotinen taiteilija-apuraha.
Vuonna 2012 ilmestyi kansainvälistä mainetta saanut debyyttilevy The Legacy of Mahler yhdessä pianisti Marita Viitasalon kanssa. Vuonna 2015 ilmestynyt Berio-levytys Radion Sinfoniaorkesterin kanssa nimettiin GRAMOPHONE-palkintoehdokkaaksi 2015. Molemmat levyt on tuottanut ONDINE.
Virpi on toiminut Oulunsalo Soi -kamarimusiikkifestivaalin taiteellisena johtajana vuosina 2012–2018.