Yleisö kohtaa pian taas vanhoja tuttuja muusikoita, monet vuosia kamarimusiikkijuhlilla käyneet kuulijat tunnistavat jo toisensakin, Kuhmoon tullaan kuin kotiin koko pitkän talven kestäneen poissaolon jälkeen.

Yksi paikka eturivissä on nyt kuitenkin tyhjänä. Harry Halbreichia ei enää Kuhmossa nähdä. Belgialainen musiikintutkija Harry Halbreich (9.2.1931-27.6.2016) piti Kuhmossa joka-aamuisia teosesittelyjä vuosien ajan. Monille kuulijoille ne olivat välttämätön päivänavaus, sillä Halbreich todella tiesi mistä puhui. Hän oli kirjoittanut useita kirjoja ja käsitellyt niissä mm. Claude Debussyta, Arthur Honeggeria ja Olivier Messiaenia.

Kävin kuuntelemassa muutaman kerran Halbreichin esittelyjä. Ainoa muistiinpano, minkä hänellä koskaan näin, oli festivaalin ohjelmakirja. Siitä hän katsoi, mitä konserteissa soitetaan ja alkoi puhua. Hän näytti tietävän kaiken niin säveltäjistä kuin teoksistakin.

Viime kesän festivaaleilta Harry Halbreich joutui jo jäämään sairautensa vuoksi pois. Lyhyellä varoitusajalla korvaavia teosesittelyjä ei pystytty enää millään järjestämään, eikä Harry Halbreichia tietysti millään olisi voinut korvatakaan. Koska yleisö oli kuitenkin paikalla eikä peruutuksista ehditty kaikille saada tietoa, pidin itse kesän ensimmäisen teosesittelyn. Kaikki esiintyjät tietävät, että esityksen pitää näyttää helpolta ja aivan kuin siinä hetkessä syntyneeltä. Ja se taas vaatii paljon työtä ja valmistelua. Ei Halbreichkaan toki tullut esittelyjä tuosta vain pitämään, vaikka se niin helpolta näyttikin. Yleisö oli kiinnostunutta, mutta muiden töiden vuoksi en millään pystynyt jatkamaan esittelyjä, niin paljon niiden eteen olisi pitänyt ehtiä tehdä.

Tämän vuoden festivaalia suunniteltaessa tiedettiin valitettavasti, että Harry Halbreichin kokemusta ei voitaisi käyttää. Nyt onkin päädytty aivan uudenlaiseen ratkaisuun. Joka aamu joku festivaalin taiteilijoista kertoo päivän ohjelmasta otsikolla Musiikin ytimessä. Toivottavasti nämä tilaisuudet avaavat yleisölle uusia näköaloja tuttuihinkin teoksiin.

Kuhmon Kamarimusiikin yleisö muistaa kiitollisuudella kaikkitietävää musiikintutkijaa. Kuhmossa hänen esittelyjään ei enää kuulla, mutta eiköhän viisasta puhujaa tarvita myös siellä jossain, missä Oleg Kagan, Arto Satukangas ja muut Kuhmosta ikuisuuteen siirtyneet taiteilijat soittavat taivaallisen upeita konserttejaan.

Juhani Koivisto, lehdistöpäällikkö