Mitä tehdä, kun lentokenttä menee kiinni ja taiteilijoita yölennolta hakeva auto jää pysäköintipaikan puomin taakse? Entä miten saadaan torjuttua ennennäkemätön lentomuurahaishyökkäys majoitustiloissa? Tässä vain pari esimerkkiä yllättävistä ongelmista, joihin festivaalijärjestäjä voi törmätä. Yleisön ei näistä huolista tarvitse välittää. Tärkeintä on, että pianisti on saatu jollain keinolla puomin ohi, tuotu Kuhmoon, saatu varjeltua muurahaisilta ja tuotu lavalle. Kun musiikki alkaa, kaikki muut huolet unohtuvat, niin katsojien kuin järjestäjienkin.

Tänään yritän päästä kuulemaan kahta konserttia, joissa liikutaan itämaisissa tunnelmissa. Erityisesti odotan iltakonserttia, jossa kuullaan sekä Juha T. Koskisen uuden jousikvarteton kantaesitys että kiinalaista pipa-soitinta. Sitä kuulin ensimmäisen kerran viime kesänä ja ihastuin tähän herkkään kielisoittimeen. Ja kuullaanhan tänään myös Sibeliuksen Metsänhaltija. Jos Sibeliusta 150-vuotisjuhlavuonna tulikin kuultua kohtalaisen paljon, nyt mestaria jo suorastaan kaipaa.

Tänään koettiin festivaalin ensimmäiset saderyöpyt ja ukkonenkin jyrähteli. Nyt aurinko paistaa jälleen eikä mikään voi estää festivaalitunnelmaa lämpenemästä.

Juhani Koivisto, lehdistöpäällikkö