[i]Avaapa silmäsi ja katso Kuhmon heinäkuuta! Katso vihreätä luontoa, kurkista sinisiin järviin, ihmettele vuolaita virtoja ja kesämielisiä ihmisiä. Kurkista myös konsertteihin ja muihin esityksiin, osallistu tapahtumiin, liiku, askartele ja nauti! Hilpeä heinäkuu on kuhmolaista tapahtumatarjontaa juuri lapsille ja perheille.

Sinä isä tai äiti, mummo tai vaari: avaa tämä tapahtumien runsaus lapsellesi tai lapsenlapsellesi, tartu häntä kädestä ja tuo osallistumaan, harrastamaan, liikkumaan ja ihmettelemään! Lasten Kuhmo – Hilpeä heinäkuu on koottu jo kymmenettä kertaa iloksi lapsille ja koko perheillekin. Mitä Sinä haluat tehdä, mitä haluat nähdä?[/i]

Jälleen tarjotaan melkoinen annos tekemistä kesän 2016 Hilpeässä heinäkuussa. Lasten Kuhmo – Hilpeä heinäkuu järjestetään Kuhmossa kymmenettä kertaa ajalla 28.6.&#872231.7. ja sen ohjelmassa on yli 70 tasokasta kulttuuri-, puuha- ja luonto-ohjelmaa lapsille, perheille ja kaikille lapsenmielisille. Hilpeän heinäkuun perustajat ja päätoimijat, Juminkeko, Musiikkijuhla Sommelo, Kuhmon Kamarimusiikki, Kuhmo-talo ja Luontokeskus Petola, ovat saaneet yhteiseen Lasten Kuhmo -rinkiin 16 yhteistyökumppania. Mukana tänä vuonna ovat Hotelli Kainuu, Kaesan Kotileipomo, Kainuun Pirtti, Korpi Raikaa, Kuhmolainen yleisurheilucup, Kuhmolaisen Tanssin Ystävät, Kuhmon Kalamiehet, Kuhmon Melojat, Kuhmon 4H-yhdistys, Kuhmon Riistanhoitoyhdistys, Kuntosali Syke Plus, Lentiiran kyläyhdistys, Lentuan Luontotupa, MLL:n Kuhmon yhdistys sekä Tuupalan museo ja Talvisotamuseo. Yhdessä toimijat ovat luoneet avajaiskonsertin jälkeen täyden 31 päivän kuukauden verran musiikkia, käsillä tekemistä, liikuntaa, luontoelämyksiä, runoja ja näyttelykierroksia.

Musiikkisisällöstä vastaavat Musiikkijuhla Sommelo, Kuhmon Kamarimusiikki sekä Kuhmo-talo. Sommelo tarjoaa tietysti kansanmusiikkikonserteista herkullisimman, näppäripelimannikurssin suuren konsertin. Kuhmon Kamarimusiikin herkut ovat klassista musiikkia: varsinainen lastenkonsertti Arkki-teemalla kuullaan 13.7. ja musiikkikurssien oppilaiden hienoja konsertteja useana päivänä. Kannattaa muistaa myös Sommelon lapsille ja nuorille suunnatut kurssit! Kuhmo-talon kesämuusikot tarjoavat klassista musiikkia sekä myös kansanmusiikkia ja viihdettä omissa kahvikonserteissaan 8.7. asti päivittäin (ei la) klo 14 Kuhmo-talon Kahvila Juttuassa. Kesämuusikoitten suuri lastenkonsertti 28.6. saa lisäkseen tänäkin vuonna pienille lapsille suunnatun konsertin 3.7.

Käsillä tekemisen iloja tarjoaa Kainuun Pirtti. Kainuun Pirtin taitopajoissa (13. ja 20.7.) puuhataan monenlaisten materiaalien parissa ja jokainen saa tasolleen ja taipumuksilleen sopivaa opastusta käsitöissä.

Luontoon voi tänä kesänä tutustua Luontokeskus Petolan näyttelykierroksilla, joissa kohdataan suurpetoja ja metsäpeura useastikin, ohjatusti ja turvallisessa näyttely-ympäristössä. Petola järjestää myös kaksi lastenlauluiltaa Lentuan luontotuvalla (12. ja 26.7.), muistakaa myös kiintoisa Ötökkäretki 15.7. Syväjärven mukavassa ympäristössä on tarjolla 4H:n toimesta Lettuja ja leikkejä 5.7.

Iloa liikkumisesta saa Kuhmolainen yleisurheilucupissa 21.7., Kuhmolaisen Tanssin Ystävien tanssikurssilla, Kuntosali Syke Plussan kolmiottelussa 25.7. sekä Lentiiran kyläyhdistyksen pihaolympialaisissa 9.7. Yleisurheilukisoissa voi juosta kilpaa tai hypätä pituutta ja tanssikurssilla opetella monia nykytanssin lajeja. Tanssikurssin loppunäytös antaa mahdollisuuden ihailla kursseilla opittua. Mukavia luonto- ja liikuntahenkisiä puuhia tarjoavat myös Kuhmon Kalamiehet (rantaonginta 4.7.), Kuhmon Melojat (21.7.) ja Kuhmon 4H-yhdistys (valokuvasuunnistusta 4.&#87226.7.). Lentuan Luontotuvalla on kahdesti (2.7. ja 22.7.) Cafe Lentuan Taidepaja.

Pelailua sisätiloissa maanantaisin tarjoaa tänä kesänä Hotelli Kainuu. Kaesan Kotileipomo pitää lasten kahvilaa maanantaisin, MLL:n Kuhmon yhdistys tarjoaa pihapuuhia 6.7. ja Kuhmon Riistanhoitoyhdistyksellä on Jäniksen selässä -perhepäivä pe 8.7.

Kalevala-tietouden levittämisestä vastaa Juminkeko. Useana päivänä on tarjolla jokin multimediaesitys tai muita toimintoja kalevalaisesta maailmasta, askartelua ja leikkejä. Aina on mahdollisuus tutustua myös talon näyttelyihin ja kirjoihin.
Kuhmon museot avaavat ovensa erikoisilla lastenkierroksilla: Tuupalan mummolassa käydään talomuseon keskiviikkoisilla kierroksilla ja Talvisotamuseossa tutustumassa Isoisän taisteluihin niinikään keskiviikkoina (6., 13. ja 20.7.).

Hilpeän heinäkuun loppupäähän sijoittuvat Korpi Raikaa -yhdistyksen ja heidän yhteistyökumppaneidensa Hilpeät Lastenfestarit (la 30.7.) Kontion koulun piha-alueella.

Tämä kaikki on tarjolla Hilpeässä heinäkuussa kesällä 2016. Hilpeä heinäkuu avataan jo 28.6. klo 18 Kuhmo-talolla pidettävällä Kuhmon kesämuusikoiden suurella lastenkonsertilla.

Hilpeän heinäkuun ideana on osoittaa kaikille lasten ja nuorten parissa toimiville tasokkaan kulttuuritarjonnan ja luontoelämysten merkitys myönteisen kasvun ja kehittymisen kannalta.

Tapahtumien toivotaan keräävän yleisöä yli sukupolvirajojen, sillä yhdessä koetut hauskat tai ajatusta herättävät hetket kantavat miellyttävinä muistoina pitkälle tulevaisuuteen.

Valtaosin tilaisuudet ovat maksuttomia, mutta joihinkin liittyy pääsylippu, osallistumismaksu tai ilmoittautuminen. Näistä löydätte lisätietoja esitteestä tai nettisivuilta.

Tapahtuman markkinointia ja tiedotustyötä ovat tukeneet Kuhmon Osuuspankki ja Paikallislehti Kuhmolainen.

Hilpeän heinäkuun esite on ilmestynyt ja sen graafisesta suunnittelusta on jälleen vastannut Klaus von Matt.

Lisätietoja myös kotisivuilta
[url=https://www.lastenkuhmo.fi]Hilpeän heinäkuun kotisivut[/url]
tai
Lasten Kuhmo -työryhmän jäseniltä:
Juminkeko, Sirpa ja Markku Nieminen, Olga Zaitseva, puh. 08 653 0670
Kuhmon Kamarimusiikki, Sari Rusanen, puh. 044 544 5162
Kuhmo-talo, Matti-Jussi Pollari, puh. 08 6155 5450
Luontokeskus Petola, Eeva Pulkkinen, puh. 0205 64 6380
Musiikkijuhla Sommelo, Pekka Huttu-Hiltunen, puh. 044 250 1396