Kuhmon Kamarimusiikin kesän 2023 teema on Juuret ja siivet, millä teemalla avataan myös festivaalin talvikonsertti Kuhmon Talvi -tapahtumassa. Kuhmon Talvi ja festivaalin konsertti käynnistävät samalla Kuhmon suomalais-ugrilaisen kulttuuripääkaupunkivuoden tapahtumat.

Konsertti soi sunnuntaina 19.2.2023 klo 18 alkaen Kuhmo-talossa. Siinä esiintyvät festivaalin taiteelliset johtajat, viulistit Minna Pensola ja Antti Tikkanen, pianisti Heini Kärkkäinen sekä sellisti Tuomas Lehto.

Konsertti alkaa Kelly-Maria Murphyn teoksella Give me Phoenix wings to fly, mikä avaa oven – ja siivet! – myyttien maailmaan. Feeniks-linnun taruun pohjautuva teos pitää otteessaan herkkyydellään ja iskevällä voimallaan.

Säveltäjämestari Jean Sibeliukselle puut puhuivat ja seuraavaksi kuullaankin Sibeliuksen rakastetuin pianoteos Viisi kappaletta op. 75 lisänimeltään Puusarja. Sarjan osista kuullaan kaikki eli Kun pihlaja kukkii, Yksinäinen honka, Haapa, Koivu, ja sarjan viimeisenä kappaleena iki-ihana Kuusi.

Kotimainen nostalgia huokuu myös alkupuolen päätösnumerossa Toivo Kärjen kaihoisan kauniissa tangossa Siks oon mä suruinen. Se kuullaan intiiminä sovituksena laulavalle viulistille, viululle ja sellolle.

Väliajan jälkeen ovat vuorossa Outi Tarkiaisen surulaulumainen Kunnes kivi halkeaa ja alkuvoimaisen paprikainen Zoltán Kodályn sellosonaatin finaali. Ne luovat yhteyksiä suomalais-ugrilaisten sointimaailmojen välille. Outi Tarkiainen on myös kesän festivaalin säveltäjävieras.

Illan viimeinen teos on Jouni Kaipaisen pianotrio nro 2 op. 102, jonka nimi ”…nous hauki kuusen latvukseen…” on lainattu Aaro Hellaakosken runosta Hauen laulu. Teos jäi Kaipaisen viimeiseksi ja se kantaesitettiin vain viikko säveltäjän kuoleman jälkeen. Teos on voimakas niin ilmaisussaan kuin persoonallisuudessaankin, ja se olisi monen Kaipaisen musiikkia tuntevan mielestä ollut aloittamassa uutta tyylillistä vaihetta säveltäjän uralla.

Lipunmyynti konserttiin on alkanut. Lippuja saa Kuhmo-talosta, puh. 08 6155 5451, tai lippu.fi-palvelun kautta. Liput maksavat 25 euroa. Opiskelijat, alle 20-vuotiaat ja työttömät saavat liput hintaan 20 euroa.

Kuhmon Talvi -tapahtuman muu ohjelma on työn alla, ohjelma julkistetaan lähiviikkoina. Yhteistyössä festivaalin kanssa ovat Juminkeko, Kuhmon kaupungin kulttuuritoimi, Kuhmo-talo, Musiikkijuhla Sommelo ja Luontokeskus Petola. Tapahtuma järjestetään Etelä-Suomen talvilomaviikolla kahdeksan. Päivisin Kuhmossa voi iloita talven aktiviteeteista – hiihtää, kävellä lumikengillä, pilkkiä – ja iltaisin nauttia Kuhmon Talven tapahtumista.

Lisätietoja:
Kuhmon Kamarimusiikki, puh. 044 544 5162