Kannattaako tänä vuonna tulla Kuhmoon? Kyllä ja ei. Jos haluaa kuulla korkeatasoista musiikkia, tänne kannattaa tulla. Mutta jos välttämättä haluaa saada koronaviruksen, tänne on aivan turha saapua. Kuhmon Kamarimusiikissa on tartuttaminen tehty mahdollisimman hankalaksi. Taiteilijat testataan heti heidän saapuessaan, maskipakko on ehdoton niin esiintyjille kuin yleisöllekin, turvavälejä pidetään, pianonkoskettimia puhdistetaan, kaikkia turvamääräyksiä noudatetaan huolellisesti. Melkein käy sääliksi uutta kotia etsivää virusta.

Kuhmon Kamarimusiikki aloittaa nyt uudelleen poikkeuksellisen vuoden jälkeen. Monella tapaa palataan vanhaan. Konserttien rytmityksessä ollaan kuin ajassa ennen Kuhmo-taloa, sillä niitä on vain neljä – määrä, josta useimmilla festivaaleilla ei rohjettaisi edes haaveilla. Konsertit eivät ole kiinni toisissaan, yleisöllä on aikaa siirtyä ja sulatella kuulemaansa. Myös ohjelmistossa on paljon tuttuja suuria kamarimusiikin klassikoita Forelli-kvintetosta lähtien ja tietenkin rautaisannos Beethovenia.

Oli siis helppoa solahtaa tuttuun maisemaan ja kamarimusiikkivireeseen. Kahden vuoden poissaolo ei vaikuttanut, kun takana oli festivaalikokemusta jo vuodesta 1985. Kaikki oli kuin ennen.

Ihan kaikki ei kyllä ole paikallaan. Kontion koulun salin kohdalla on nyt nurmettunut kumpu. Tällainen vanha kamarimusiikkiromantikko näkee siinä tietenkin heti hautakummun, jonka alla lepäävät muistot sadoista kiihkeistä kamarimusiikki-illoista ja joskus auringonnousuun asti kaikuneesta soitosta. Samalla järki sanoo, että toissa vuonnakin selvittiin mainiosti ilman rantamaisemaa peittänyttä betonilaatikkoa ja runsaasta konserttitarjonnasta nautittiin paljon asianmukaisemmissa tiloissa. Eihän Kuhmoon tulla salien vaan esitysten vuoksi.

Vaikka moni festivaali on joutunut peruuttamaan, Kuhmossa päätettiin järjestää juhla kaikista ylimääräisistä vaikeuksista huolimatta. Yleisö näytti heti, miten paljon festivaalia oli kaivattu. Monta konserttia on jo myyty loppuun. Pakollinen katkos 50 vuoden festivaaliputken jälkeen teki kaikille selväksi, miten tärkeä tämä juhla on.

Juhani Koivisto, lehdistöpäällikkö