Mitä mieltä olette sellaisesta konserttisalista, joka on ulkoa päin karu, mutta sisältä ankea, jossa ei ole varsinaista musiikkiakustiikkaa, jossa olosuhteet ovat välillä sietämättömät ilmastoinnin puuttumisen vuoksi, jossa yleisö joutuu istumaan epämukavilla muovituoleilla, joka ei sateellakaan tarjoa minkäänlaisia lämpiötiloja ja johon kuuluu taustamelua?

Aivan oikein. Olette sitä mieltä, että juuri sellainen konserttisalin pitää olla. Sillä tämähän on Kontion koulun sali. Ja se on Kuhmon veteraaneille se ainoa oikea sali.

Koripallotelineiden alla on soinut vuosikymmenien aikana niin paljon suurenmoisia säveliä ja väreillyt niin hehkuvia tunteita, että niistä on väkisinkin imeytynyt jotain puolapuihin ja kiipeilyköysiin. Muuten ei ole selitettävissä se, että edelleenkin juuri Kontion salissa koetaan aivan erityisiä tunnelmia, että musiikki tuntuu siellä joskus uppoavan suoraan sieluun, ja että juuri siellä kuullaan räjähtävimmät suosionosoitukset.

Pelkästään Kontion koulun saliin astuminen tuntuu johdattavan johonkin toisenlaiseen maailmaan, aikakauteen jolloin Kuhmon, Kainuun, Suomen ja koko maailman uskottiin kehittyvän aina vain paremmaksi paikaksi. Sen jälkeen on koettu monenlaista ja alettu ymmärtää, että kultakausi saattaakin olla menneisyydessä.

Olosuhteet korostavat Kuhmon hengen keskeistä elementtiä, sitä että vain musiikki on tärkeää. Kuten Minna Pensola tänä aamuna kiinnostavasti näytti, musiikissa ei ole olennaista miten sormi asettuu viulun kielelle, vaan se mitä soittaja tietää musiikista ja miten kokee sen. Kuhmossa musiikin sisältö on aina ollut keskeinen. Vladimir Mendelssohn on muistellut, miten hänen ensimmäisinä vuosinaan Kuhmossa paikalle tuli tähtimuusikoita, jotka katsoivat olosuhteita ja muita soittajia ylemmyydentuntoisesti, mutta parin päivän kuluttua asenne oli muuttunut ja he tekivät musiikkia aivan uudella innolla ja yhteistyössä kaikkien kanssa.

Kuhmo-talon loistava sali sopii paremmin laulumusiikille, se on ainoa mahdollinen suurille kokoonpanoille ja se tarjoaa yleisölle ylelliset olosuhteet. Senkin seiniin on pinttynyt jo melkoinen määrä tunnelmaa nostattavia säveliä. Mutta tärkeää on, että sen rinnalla voi jatkossakin olla käytettävissä Kontion koulun sali.

Kuhmon muistoille omistettu konsertti torstaina ei tietenkään voisi olla missään muualla. Kukaan Kuhmon muusikko- tai kuulijaveteraaneista tuskin vastustaa, jos sanon Kontion salin olevan suorastaan pyhä paikka.

Juhani Koivisto, lehdistöpäällikkö