Forelli-kvintetto on kuulunut kuhmolaiseen äänimaisemaan kymmeniä vuosia. Tunnustan nyt, että ole käynyt kuuntelemassa sitä joka vuosi, en ehkä edes joka vuosikymmenellä, sillä aikanaan nautittu erittäin tuhti forelliannos riitti pitkäksi aikaa.
Monille juuri tämä teos on kuitenkin se pakollinen kuultava.

Tiistai-iltana päätin ottaa selvää Schubertin kvinteton suosion syystä. Selvisihän se: teos on aivan ällistyttävän hienosti soivaa musiikkia, olihan sen säveltäjä tuossa vaiheessa jo 22 vuoden kypsässä iässä. Kvintetto on toki massiivinen 40 minuutin kestossaan, mutta ei minuuttiakaan liian pitkä, ei ainakaan kun sen soittavat nämä virtuoosit, jotka tuossa kuvassa ottavat vastaan vähintäänkin ansaittua suosionosoitusten myrskyä.

Ennen kvintettoa kuultiin vielä se alkuperäinen laulu forellista sekä kaksi muuta Schubertin laulua tenori Jussi Myllyksen ja pianisti Dasol Kimin todella sisäistyneesti esittäminä. Olen parissakin yhteydessä kirjoittanut siitä, miten laulun perustana oleva Christian Schubartin runo pitäisi ymmärtää. Sanottakoon nyt vielä kerran, että runo ei kerro forellista ja sen kalastamisesta vaan vapauden, uusien aatteiden ja taantumuksellisen poliisivaltion vastakkaisuudesta. Schubart oli nimittäin yhteiskunnallinen runoilija, ja tämäkin runo on kirjoitettu vankeudessa. Epäilemättä myös Schubert oli säveltäessään tästä symboliikasta tietoinen. Kalan vangitseminen onkin siis suurempi draama kuin ensilukemalta uskoisi. Tässä väkevässä tulkinnassa olin kuulevinani kaikki nämä ulottuvuudet.

Konserttien tunnelma on ollut jatkuvasti korkealla ja vastaan tulee mainioita löytöjä. Beethovenin sinfonia kolmen muusikon esittämänä ei etukäteen kuulosta kiehtovalta. Kun sovitus oli säveltäjän oma ja esittäjänä aina yhtä briljantti Storioni-trio, tästä harvinaisuudesta tuli yksi viikon ilonaiheita.

Kuhmossa kuullaan paljon vanhoja hienoja jousisoittimia, joiden hinnat valitettavasti ovat jo karanneet tavallisten muusikoiden ulottumattomiin. Pikkurahallakin kuhmolaista äänimaisemaa kyllä saisi jalostettua merkittävästi. Ainakin olisin valmis ostamaan uuden varaosan sille pojalle, joka nyt joutuu pitkin yötä ajelemaan mopostaan pudonnutta äänenvaimenninta etsimässä.

Juhani Koivisto, lehdistöpäällikkö