Kuhmon Kamarimusiikki on saanut eurooppalaisten festivaalien järjestön parhaille tapahtumille myöntämän laatuleiman vuosille 2017&#87222018. EFFE (Europe for Festivals, Festivals for Europe) -laatuleima annettiin Kuhmolle ensimmäisen kerran jo kaudelle 2015&#87222016. Festivaalijärjestö EFAn (European Festivals Association) valtuuttamat kansalliset asiantuntijat ja kansainvälinen arviointilautakunta edellyttivät tunnuksen saavilta festivaaleilta sekä korkeaa taiteellista tasoa, paikallisuutta että toisaalta kansainvälistä suuntautuneisuutta. Suomessa tällaisiksi festivaaleiksi katsottiin Kuhmon Kamarimusiikin lisäksi muiden muassa Helsingin Juhlaviikot, Savonlinnan oopperajuhlat ja Naantalin musiikkijuhlat.

Lautakunta toteaa perusteluissaan, että Kuhmon Kamarimusiikin ydintä on kiinnittyminen kansainvälisyyteen ja eurooppalaisuuteen, kun pikkukaupunkiin kokoontuu maailman johtavia kamarimuusikoita ja kamariyhtyeitä soittamaan kauniissa, luonnonläheisessä ympäristössä. ”Näistä aineksista täällä, ’keskellä ei mitään’ syntyy poikkeuksellinen, ainutlaatuinen ilmapiiri ja taiteellinen kokemus, josta pääsevät osalliseksi niin taiteilijat kuin yleisökin.” Lausunnossa todetaan myös, että Kuhmon Kamarimusiikki on innoittanut monia muita festivaaleja Suomessa ja ulkomailla. ”Uskollisuus taiteellisille päämäärille, paikallisen yhteisön sitoutuminen ja kansainväliset kytkennät yhdistyvät kaikki tässä korkealuokkaisessa, maailman eturivin tapahtumiin kuuluvassa, mutta silti intiimissä ja lämminhenkisessä kamarimusiikkitapahtumassa.”

Vuonna 1970 perustettu Kuhmon Kamarimusiikki on Suomen suurin kamarimusiikkifestivaali. Sen taiteellisena johtajana toimii Vladimir Mendelssohn. Tänä vuonna festivaali alkaa 9. heinäkuuta ja kestää kaksi viikkoa.

Lisätietoja:
Kuhmon Kamarimusiikki/Sari Rusanen, puh. 08 652 0936

EFFE-perustelut sanasta sanaan:
[i]Tämän festivaalin ydintä on kiinnittyminen kansainvälisyyteen ja eurooppalaisuuteen. Kuhmon pikkukaupunki kokoaa vuosittain yhteen maailman johtavia kamarimuusikoita ja kamariyhtyeitä soittamaan kauniissa, luonnonläheisessä ympäristössä. Näistä aineksista täällä, ”keskellä ei mitään” muodostuu Kuhmon poikkeuksellinen, ainutlaatuinen ilmapiiri ja taiteellinen kokemus, joista pääsevät osalliseksi niin taiteilijat kuin yleisökin. Kuhmon festivaali on innoittanut monia muita festivaaleja Suomessa ja ulkomailla kehittämään käytäntöjään, sisältöjään ja ideoitaan eteenpäin. Uskollisuus taiteellisille päämäärille, paikallisen yhteisön sitoutuminen ja kansainväliset kytkennät yhdistyvät kaikki tässä korkealuokkaisessa, maailman eturivin tapahtumiin kuuluvassa, mutta silti intiimissä ja lämminhenkisessä kamarimusiikkitapahtumassa.[/i]