Kuhmon Kamarimusiikki on sitoutunut Suomen tavoitteeseen olla hiilineutraali vuoteen 2035 mennessä. Tavoitteen saavuttamisessa on apuna Lumme Energia, jonka tekemän hiilijalanjäljen laskennan avulla Kuhmon Kamarimusiikki sai varmuuden, mistä tapahtuman päästöt koostuivat ja millaisin toimenpitein ne saadaan laskuun.

Kuhmon Kamarimusiikki on Suomen vanhin ja kävijämäärältään suurin kamarimusiikin tapahtuma, johon saapuu joka kesä 100–150 kansainvälistä taiteilijaa ja 6 000–8 000 kävijää Suomesta ja maailmalta.

Kuhmon Kamarimusiikki on rakentanut vastuullisuusohjelmaansa pitkäjänteisesti esimerkiksi Ekokompassi-ympäristöjärjestelmän sekä Lumme Energian kanssa tehdyn hiilijalanjäljen laskennan kautta. Laskennan kohteeksi valittiin vuosi 2019, jolloin järjestettiin kaikkien aikojen suurin tapahtuma Kuhmon Kamarimusiikin 50. juhlavuoden kunniaksi.

Tapahtuman hiilidioksidipäästöt syntyvät monesta lähteestä

Vuonna 2019 Kuhmon Kamarimusiikin hiilidioksipäästöt olivat n. 88 000 kg CO2e. Isoimmat hiilidioksidipäästöt koostuivat 60 % matkustamisesta, 15 % energian kulutuksesta ja 9 % kuljetuksista. Laskennassa huomioitiin myös tapahtuman myyntituotteet, taiteilijoiden ja henkilökunnan ruokailu, oman kiinteistön jätteet ja markkinoinnissa käytetyt materiaalit.

Hiilijalanjäljen laskennan avulla seuraavia toimenpiteitä on ollut helpompi suunnitella. Lumme Energia on opastanut, millaisilla ratkaisuilla tapahtuman päästöjä voidaan vähentää, jotta Kuhmon Kamarimusiikki etenee kohti hiilineutraalisuustavoitteitaan.

Vaihto uusiutuvaan energiaan laski päästöjä

Kuhmon Kamarimusiikin energiankulutuksen päästöjä vähennettiin vaihtamalla Kuhmon toimiston sähkösopimus Lumme Energian 100 % uusiutuvaan energiaan, jonka laskennallinen hiilijalanjälki on nolla. Matkustamisesta koostuneita päästöjä saatiin laskuun suosimalla ympäristöystävällisempiä junamatkoja lentokuljetusten sijasta.

Tulevaisuudessa Kuhmon Kamarimusiikki jatkaa yhteistyötä Lumme Energian kanssa. Lumme Energia tekee vuoden 2021 tapahtumasta hiilijalanjäljen laskennan, jonka avulla nähdään, millainen vaikutus tehdyillä toimenpiteillä on ollut ja myös seuraavien toimenpiteiden suunnittelu helpottuu.

”Matka hiilineutraaliksi ei tapahdu hetkessä vaan yksi toimenpide kerrallaan”, toteaa Kuhmon Kamarimusiikin toiminnanjohtaja Sari Rusanen.

Yhteyshenkilöt
Kuhmon Kamarimusiikki:
toiminnanjohtaja Sari Rusanen, puh. 044 544 5162
Lumme Energia:
asiakaskokemusjohtaja Johanna Viskari, puh. 010 207 4849