Suomen hallitus on illalla 22.4. päättänyt kieltää yli 500 hengen tapahtumat Suomessa 31.7. asti koronapandemian takia. Tämän vuoksi kamarimusiikki ei soi Kuhmossa tulevana kesänä. Tälle vuodelle suunniteltu festivaali siirtyy vuodelle 2021. Uusi ajankohta on 11.-24. heinäkuuta. Teema Illuusion taide säilyy. Myös festivaalin yhteydessä pidettävät musiikkikurssit siirtyvät.

”Tapahtuman siirtäminen on tosiasioiden tunnustamista ja vastuullisuutta”, toiminnanjohtaja Sari Rusanen sanoo. ”Kuhmon Kamarimusiikki pitää voida järjestää turvallisesti niin yleisö, taiteilijat, henkilökunta kuin kuhmolaisetkin huomioiden, ja kun tätä turvallisuutta ei voida nyt taata, festivaali siirretään.” Siirtäminen elokuulle ei myöskään onnistu. Heinäkuussa Kuhmon Kamarimusiikilla on käytössään mm. kaupungintalon ja kaikki Kuhmon koulujen tilat, elokuussa lomat ovat ohitse ja tilat ovat taas vakinaisten käyttäjien hallussa.

Kuhmon Kamarimusiikin taustayhteisö Kuhmon Musiikkiyhdistys ry kokoontui jo 22.4. aamulla festivaalin ja kurssien peruuttamisesta koskevaan kokoukseen. Suomen hallituksen päätös vahvisti yhdistyksen aamun päätökset.

Tälle vuodelle suunnitellun ohjelman toteuttaminen kävi käytännössä mahdottomaksi monesta syystä. Lippuja myytiin vuoden alusta maaliskuun puoleen väliin ihan aiempien vuosien tasoa. Koronan levitessä ja rajoitteiden alkaessa lipunmyynti pysähtyi kokonaan. Myös ilmoittautumiset kursseille loppuivat. Kuhmon taiteilijoiden matkoja eri puolilta maailmaa Suomeen ja lähilentokentille ei ole voinut sopia matkustusrajoitteiden, eri maiden rajojen sulkemisten ja vähentyneiden lentojen takia. Näin ollen ei olla tiedetty, kuka pääsee paikalle ja milloin.

Kuhmon Kamarimusiikki on soinut ja Kuhmon musiikkikurssit on järjestetty joka kesä vuodesta 1970 lähtien. Viime kesänä pidettiin näyttävät 50-vuotisjuhlat. Nyt katseet ovat tulevissa kesissä.

”Tärkeintä on, että festivaalia järjestävä taustayhteisö pysyy voimissaan, jolloin Kuhmon Kamarimusiikki voi taas jatkua tulevina vuosina”, sanoo Rusanen.

Kuhmon Kamarimusiikki ei vaikene kokonaan tänäkään vuonna, sillä festivaali on valmiudessa järjestää konsertteja myöhemmin syksyllä rajoitteiden poistuttua. Luvassa on konsertteja ainakin Kuhmossa ja pääkaupunkiseudulla. Myös viime vuonna aloittanut kvartettiakatemia jatkaa toimintaansa.

Tälle vuodelle ostetut liput voi joko vaihtaa seuraavan kesän konsertteihin tai niistä voi saada palautuksen. Lipunmyynti kesälle 2021 alkaa heti, kun ohjelma ja esiintyjät ovat varmistuneet.

Lisätietoja:
Kuhmon Kamarimusiikki/Sari Rusanen, puh. 044 544 5162