Juuria ja siipiä Balderin salissa 4.5.

Kuhmon Kamarimusiikin kesän 2023 teema on Juuret ja siivet, millä teemalla soi myös festivaalin kevätkonsertti Helsingissä. Konsertti pidetään torstaina 4. toukokuuta klo 18 alkaen Balderin salissa. Siinä esiintyvät festivaalin taiteelliset johtajat, viulistit Minna Pensola ja Antti Tikkanen, pianisti Heini Kärkkäinen sekä sellisti Tuomas Lehto.

Juurien kautta uudet taiteelliset johtajat Pensola ja Tikkanen kunnioittavat festivaalin perinteitä ja kamarimusiikin genreä, siipien kautta he vievät festivaalia uusiin tuuliin. Kuhmo on vuoden 2023 suomalais-ugrilainen kulttuuripääkaupunki, mikä antaa festivaalille ja Helsingin konsertille myös yhden hienon uuden ulottuvuuden.

Konsertti alkaa Outi Tarkiaisen teoksella Kunnes kivi halkeaa ja Zoltán Kodályn sellosonaatin finaalilla. Ne soitetaan yhteen ja ne luovat siten yhteyksiä suomalais-ugrilaisten sointimaailmojen välille. Outi Tarkiainen on kesän festivaalin säveltäjävieras.

Niiden jälkeen kuullaan Jouni Kaipaisen pianotrio nro 2 op. 102, jonka nimi ”…nous hauki kuusen latvukseen…” on lainattu Aaro Hellaakosken runosta Hauen laulu. Teos jäi Kaipaisen viimeiseksi ja se kantaesitettiin vain viikko säveltäjän kuoleman jälkeen. Teos on voimakas niin ilmaisussaan kuin persoonallisuudessaankin, ja se olisi monen Kaipaisen musiikkia tuntevan mielestä ollut aloittamassa uutta tyylillistä vaihetta säveltäjän uralla.

Väliajan jälkeen on vuorossa Kelly-Marie Murphyn teos Give me Phoenix wings to fly, joka avaa ovet – ja siivet! – myyttien maailmaan. Feeniks-linnun taruun pohjautuva teos pitää otteessaan herkkyydellään ja iskevällä voimallaan.

Säveltäjämestari Jean Sibeliukselle puut puhuivat ja seuraavaksi kuullaankin Sibeliuksen rakastetuin pianoteos Viisi kappaletta op. 75 lisänimeltään Puusarja. Sarjan osista kuullaan kaikki eli Kun pihlaja kukkiiYksinäinen honkaHaapaKoivu, ja sarjan viimeisenä kappaleena iki-ihana Kuusi.

Kotimainen nostalgia huokuu illan päätösnumerossa Toivo Kärjen kaihoisan kauniissa tangossa Siks oon mä suruinen. Se kuullaan intiiminä sovituksena laulavalle viulistille, viululle ja sellolle.

Lipunmyynti konserttiin on käynnissä. Lippuja voi tilata ennakkoon festivaalin Kuhmon toimiston myynnistä, puh. 044 544 5163. Paikan päällä Balderin salissa lipunmyynti alkaa tunti ennen konsertin alkua. Liput maksavat 30 euroa. Opiskelijat, alle 20-vuotiaat ja työttömät saavat liput hintaan 25 euroa. Balderin salin kahvio on avoinna klo 17–18 ja konsertin väliajalla.

Lisätietoja:
Kuhmon Kamarimusiikki, puh. 044 544 5162