BBC Music Magazine on listannut Classical Music -sivustolle 29 Euroopan parasta klassisen musiikin festivaalia. Kuhmon Kamarimusiikki on joukossa mukana ainoana suomalaisena festivaalina.

Kuhmon Kamarimusiikki on saanut vastaavia tunnustuksia myös aiemmin. Vuosina 2008–2012 itävaltalainen Die Festspiele -musiikkilehti luokitteli Kuhmon Kamarimusiikin maailman 15 parhaimman festivaalin joukkoon, vuonna 2003 Financial Times maailman neljän parhaimman joukkoon ja vuonna 2007 Independent on Sunday kymmenen kesän huippufestivaalin kastiin.

Myös sanallisia tunnustuksia on tullut festivaalin pitkän historian aikana paljon. Jo vuonna 1989 amerikkalainen Connoisseur kirjoitti, että joka heinäkuu Kuhmossa järjestetään festivaali, joka on ”ehkä kaikkein paras”. Kesällä 2013 norjalainen Klassisk Musikkmagasin kirjoitti Kuhmosta otsakkeella ”Kamarimusiikin Mekka”. Financial Times puolestaan kertoi vuonna 2014, että ”jos välität enemmän musiikista kuin siitä, että tulet nähdyksi, pidät tinkimättömyydestä ja haluat tutun ja turvallisen sijasta yllättyä, ei ole yksinkertaisesti mitään syytä, miksi et menisi Kuhmoon heinäkuussa”.

Kesällä 2018 Kuhmon Kamarimusiikille annettiin Italiassa Cremona Musica Award, minkä yhteydessä italialaiset totesivat, että ”Kuhmon Kamarimusiikki on festivaalikentän Stradivari”.

”Tällaisia arvostuksen osoituksia on kiva saada, varsinkin kun niitä tulee vuodesta toiseen. Festivaali on kasvanut yli 50 vuodessa maailman huippujen joukkoon ja kyennyt säilyttämään paikkansa siellä”, toteaa festivaalin toiminnanjohtaja Sari Rusanen.

Kesällä 2023 Kuhmon Kamarimusiikki soi jo 53. kerran 9.–22. heinäkuuta. Festivaalin teema on Juuret ja siivet. Ohjelma on ensimmäinen uusien taiteellisten johtajien Minna Pensolan ja Antti Tikkasen suunnittelemana. Juurien kautta kunnioitetaan festivaalin ja koko kamarimusiikkigenren historiaa, siipien kautta kuljetaan uusiin tuuliin. Kesän ohjelmassa on 60 konserttia ja 20 oheistapahtumaa, esiintymässä on yli 100 kansainvälistä taiteilijaa.

Lisätietoja: Kuhmon Kamarimusiikki, puh. 044 544 5162