Haku 54. Kuhmon musiikkikursseille on parhaillaan käynnissä ja tarjolla on jälleen huippuluokan opetusta. Opettajien joukossa vilisee ammattilaisia kotimaan ja Euroopan tärkeimmistä opinahjoista sekä festivaalikentältä. Mukana ovat mm. Kölnin musiikkikorkeakoulun tuore pianoprofessori Joonas Ahonen, Wienin musiikin ja esittävän taiteen yliopiston kansainvälisen kesäakatemian ja Eurooppalaisen kamarimusiikkiakatemian (ECMA) taiteellinen johtaja, viulisti Johannes Meissl, Lontoon Royal College of Musicin viuluprofessori Daniel Rowland, Wienin musiikin ja esittävän taiteen yliopiston viuluprofessori Elina Vähälä sekä Sibelius-Akatemiasta viulunsoiton professori Cecilia Zilliacus, puhallinmusiikin professori Harri Mäki ja pianoprofessori Tuija Hakkila.

Kuhmon musiikkikurssit ovat toimineet Kuhmon Kamarimusiikin yhteydessä festivaalin ensimmäisestä vuodesta 1970 alkaen. Kurssien ajatuksena on ollut alusta lähtien tarjota huippulaadukasta opetusta aktiivisesti esiintyvien solistien ja kamarimuusikkojen johdolla siten, että oppilaat pääsevät myös seuraamaan opettajien työskentelyä konserteissa. Ilmapiiri on kansainvälinen ja yhteisöllinen.

Monille nuorille soittajille Kuhmo on ollut tärkeä innoituksen lähde, jonka positiiviset vaikutukset ovat heijastuneet jopa vuosiksi eteenpäin. Festivaalin kursseille ovat aikoinaan osallistuneet mm. nykyiset taiteelliset johtajat, viulistit Minna Pensola ja Antti Tikkanen sekä tänäkin kesänä festivaalilla esiintyvät viulisti Elina Vähälä ja sellisti Tuomas Lehto.

Tulevana kesänä Kuhmossa kokoontuu lähes 120 taiteilijaa, joista noin 50 opettaa myös festivaalin kursseilla. Erityisesti kamarimusiikin opettamiseen erikoistuneita opettajia saapuu tänä kesänä Kuhmoon poikkeuksellinen määrä. Mukana on yksi tämän hetken kysytyin kamarimusiikkiopettaja, useita kansainvälisesti menestyneitä ryhmiä valmentanut Johannes Meissl sekä monilta kansainvälisiltä kursseilta tutut Castalian-, Danel- ja Quiroga-kvartetit ja Storioni-trio. Näiden lisäksi barokin ja klassisen tyylikauden musiikkiin perehdyttää piano-viulu-duo Tuija Hakkila ja Sirkka-Liisa Kaakinen-Pilch.

Aivan uusi avaus tulevalle kesälle on esiintymisvalmennus. Sitä vetää terapeuttikoulutuksen saanut baritoni Thomas Florio. Valmennukseen liittyy yksi yhteinen luento kaikille osallistujille sekä henkilökohtaisia valmennustunteja.

Kurssit järjestetään pianon, viulun, alttoviulun, sellon, kontrabasson, huilun, klarinetin, fagotin, kitaran ja pitkästä aikaa myös harmonikan ja kanteleen soitossa. Kaikki kurssien opettajat antavat yksityis- ja kamarimusiikkiopetusta.

Soitin- ja kamarimusiikkiopetuksen lisäksi kursseilla järjestetään myös kamarimusiikin työpaja, jossa oppilaat soittavat konsertin yhdessä festivaalitaiteilijoiden kanssa. Työpajan vetäjinä toimivat viulisti Minna Pensola, alttoviulisti Annariina Jokela sekä sellisti Claude Frochaux. Työpajassa valmistetaan Arnold Schönbergin jousisekstetto Die Verklärte Nacht lauantaina 20.7. pidettävään konserttiin.

Kursseille osallistuville on tarjolla kolme stipendiä. Kaksi 250 euroa stipendiä on jaossa jo hakuvaiheessa. Kurssien päätteeksi annetaan 1.000 euron stipendi kursseille osallistuneelle erityisen ansioituneelle ja lahjakkaalle oppilaalle tai yhtyeelle.

Kuhmon musiikkikursseja tukevat avustuksin opetus- ja kulttuuriministeriö sekä Kuhmon kaupunki. Stipendit tulevat viulisti Oleg Kaganin nimeä kantavasta rahastosta.

Haku Kuhmon musiikkikursseille päättyy 10.4. Hakukaavake löytyy kotisivulta www.kuhmofestival.fi/musiikkikurssit.

Lisätietoja:

Kuhmon Kamarimusiikki, puh. 044 544 5162