Kuhmon Kamarimusiikki tarjoaa vuonna 2023 kolme uutta sävellystä. Kamarimusiikki on tilannut Outi Tarkiaiselta teoksen basettiklarinetille ja jousikvartetille. Yhteistyössä Santa Fe Chamber Music Festivalin, Wigmore Hallin ja Elbphilharmonien kanssa on tilattu jousikvartetto Charlotte Braylta. Sampo Kasurisen säveltämä ja Aina Bergrothin kirjoittama uusi kamariooppera tuotetaan yhteistyössä Rauma Festivon ja Meidän Festivaalin kanssa. Se saa ensiesityksensä Kuhmossa.

Festivaalin teemana on Juuret ja siivet. Teema liittyy siihen, että Kuhmo on ensi vuonna suomalais-ugrilainen kulttuuripääkaupunki. Kuhmon Kamarimusiikki järjestetään 9.–22.7.2023.

Outi Tarkiainen on noussut viime aikoina yhdeksi kysytyimmistä suomalaisista säveltäjistä. Hänen ensimmäinen oopperansa esitettiin Saksassa ja se vierailee ensi kesänä Savonlinnassa. Charlotte Bray on brittiläinen säveltäjä, jonka teoksia ovat esittäneet mm. London Symphony Orchestra ja London Philharmonic Orchestra.

Kamariooppera Trapped Butterflyn henkilöt ovat Puccinin Madama Butterflysta tuttuja. Nyt Butterflyn poika on aikuinen ja hän yrittää ymmärtää äitinsä ratkaisua. Kahdelle laulajalle ja viisihenkiselle soitinyhtyeelle sävelletyn teoksen nimiroolin laulaa Marjukka Tepponen.

[b]Paluu perinteisiin tunnelmiin[/b]

”Olemme kiitollisia ja onnellisia siitä tuesta, millä koko festivaaliyhteisö on ottanut meidät vastaan”, uudet taiteelliset johtajat Minna Pensola ja Antti Tikkanen sanovat. Tunnelma on ollut hyvä, ja ajoittain jopa hurmioitunut perinteiseen tapaan. ”Tästä on inspiroivaa jatkaa kohti ensimmäistä omaa vuotta!”

Kuhmon Kamarimusiikki voitiin vuoden 2020 tauon ja viime kesän supistetun ohjelman jälkeen järjestää normaalin laajuisena. Yleisöä konserteissa kävi tasaisesti, mutta kävijämäärissä ei vielä päästy pandemiaa edeltäneelle tasolle. Määrät eivät kuitenkaan ole vertailukelpoisia, sillä nyt konsertteja oli vähemmän, mutta niissä oli entistä enemmän pitkiä väliajallisia tilaisuuksia.

Myös toiminnanjohtaja Sari Rusanen on tyytyväinen paluusta täysimittaiseen festivaaliin. ”Talous tulee pysymään tasapainossa”, hän toteaa.

Kuhmon Kamarimusiikkia ovat tukeneet avustuksin opetus- ja kulttuuriministeriö, Kuhmon kaupunki ja Suomen Kulttuurirahasto. Festivaalin yritysyhteistyökumppaneita on ollut kahdeksan: OP, F-Musiikki Oy, Kainuun Sanomat, Kuhmo Oy, Kuhmon Kamarimusiikin kannatusyhdistys, Lumme Energia, No-Pan Auto Oy ja Osuuskauppa Maakunta. Jenny ja Antti Wihurin rahaston tuki on kohdistunut kvartettiakatemian toimintaan ja Italian kulttuuri-instituutin Cremona-kvartetin tuomiseen Kuhmoon.

Kuhmon Kamarimusiikin ohjelma ja esiintyjät julkistetaan tammikuussa 2023.

Lisätietoja:
Kuhmon Kamarimusiikki, puh. 044 544 5162