Juuri kun maanantai-iltana olen vakuuttunut Shostakovitshin jousikvarteton jälkeen siitä, että kvartettisoitto ei voi olla hurjempaa, Danel-kvartetti vetäisee raivokkaan osan Weinbergin toisesta kvartetosta ja tuntuu kuin koko sali tärisisi. Huh!

Konsertin jälkeen kuulen Marc Danelilta, että Weinberg oli vasta 19-vuotias säveltäessään tämän. En ihmettele, tämähän on kuin kvartettimaailman metallimusiikkia, nuoren ihmisen mielenmaisemaa. Jos olette Kuhmossa, tulkaa ihmeessä kuulemaan, kun häikäisevä Danel-kvartetti soittaa Weinbergiä.

Miten ihmeessä tällainen musiikki on voinut jäädä niin tuntemattomaksi? Eikä Weinberg ole ainoa unohdettu suuruus. Onneksi nyt alkaa jo kaikkialla olla menneisyyttä neromyytti, jonka mukaan koko maailmanhistorian aikana olisi ollut vain muutama tosi hyvä säveltäjä (jotka kaikki olivat saksalaiselta kielialueelta), ja sitten joitain melko kunnollisia, joiden teoksia voi soittaa silloin tällöin konsertin täytteenä. Vielä pari vuosikymmentä sitten suuri osa festivaaleista, orkestereista ja oopperataloista pärjäsi ilman yhdenkään naispuolisen tai Euroopan ulkopuolisen säveltäjän musiikkia.

Kuhmossa on sentään oltu tienraivaajia tässäkin suhteessa. Taiteellisilla johtajilla on ollut niin laaja musiikin tuntemus, että ohjelmiin on löytynyt ensiluokkaista musiikkia kaanonin ulkopuolelta. Suunta jatkuu. Tänään tiistaina kuullaan Weinbergin lisäksi sellaisia säveltäjiä kuin Karl Weigl, Alma Mahler ja Fanny Mendelssohn, torstain nimiä ovat muiden muassa Amédée Reuchsel, Andrea Falconieri ja Rebecca Clarke.

Oulun vuoden 2026 kulttuuripääkaupunkihankkeessa, jossa myös Kuhmon Kamarimusiikki on tiiviisti mukana, puhutaan kulttuuri-ilmastonmuutoksesta. Tämä näköalojen laajentuminen on osa sitä. Kulttuuri moninaistuu, yhtenäiskulttuurin sijasta tulee olemaan samanaikaisesti monia kulttuurisia ilmiöitä, entisten rakenteiden tilalle tulee joustavia ja mukautuvia tuottajayhteisöjä, kulttuuria viedään uusille yleisöille, uusiin paikkoihin.

Niin uhkaava ilmiö kuin ilmastonmuutos onkin, kulttuuri-ilmastonmuutoksen toivotan mielelläni tervetulleeksi.

Juhani Koivisto, lehdistöpäällikkö