Mihin elämästä on kadonnut kaksi viikkoa? Festivaali on päättymässä vaikka se aivan juuri alkoi. Tätä ihmettelevät kaikki Kamarimusiikin työntekijät ja talkoolaiset vuodesta toiseen. Ajan kulku tuntuu nopeutuvan salaperäisesti.

Olen kehittänyt tälle seikalle teoreettisen selityksen. Suhteellisuusteorian mukaan kappaleen lähestyessä valon nopeutta ajan kulku hidastuu. Olen päätellyt, että kun valon nopeus ylitetään, ajan kulku muuttuu jälleen nopeammaksi. Ja kun kaikki festivaalin työntekijät todellakin joutuvat säntäilemään kahden viikon ajan yli valon nopeudella, ajan kulku todellakin nopeutuu ratkaisevasti. Muuten tämä kaikki ei ole selitettävissä.

Takana on ratkottuja ongelmia ja improvisointia, mutta kaikessa on onnistuttu. Mikään muodikas organisaatouudistus ei voisi parantaa Kuhmon festivaalikoneiston toimivuutta. On ilo olla mukana koneistossa, jossa kaikki tietävät paikkansa ja tekevät parhaansa ja vähän enemmänkin.

Kuulijan kannalta tämä vuosi sujui vaivattomasti. Yleisöltä tulee herkästi palautetta, kuten pitääkin, mutta tänä vuonna konserteista ei ole ollut mitään huomautettavaa. Vladimir Mendelssohnin zap-linja tuntuu toimivan.

Vielä on edessä merkillisin yhdistelmä: Händel, jazz-trio ja rap-artisti. Vakuutuin ideasta haastatellessani esittäjiä tänä aamuna. Etenkin kun Baba Israel hyppäsi improvisoimaan rytmikkäitä säkeitä kuulijoiden antamien aiheiden perusteella, uskoin että nyt ovat asialla maailmanluokan tekijät. Tästä on tulossa väkisinkin ainutkertainen kokemus.

Tällä kertaa en sano hyvästejä Kuhmolle, sillä työ Kamarimusiikin historian parissa jatkuu läpi talven. Viimeksi haastattelin entistä kaupunginjohtajaa Veikko Tikkasta ja kuulin, miten täpärällä Kuhmo-talon saaminen monta kertaa oli. Vakuutuin entistä enemmän siitä, että vuonna 2019 ilmestyvän kirjan tämänhetkinen nimi saattaa olla lopullinen: Kuhmon ihme.

Kuulijoiden muistot ovat tervetulleita, sillä onhan Kuhmossa monien taiteilijoiden mielestä ainutlaatuisen vastaanottavainen yleisö. Muistoja voi lähettää osoitteeseen kuhmonhistoria@gmail.com.

Kiitän kaikkia lukijoita tästä kesästä!

Juhani Koivisto, lehdistöpäällikkö