Mahdoton tehtävä!
Minua pyydettiin poimimaan Kuhmolainen-lehteen kuulijoille vinkkejä festivaalin tarjonnasta. Miten voisin irrottaa yhtään konserttia kokonaisuudesta, joka on huolella sommiteltu kahden viikon taideteos?

Mutta niinhän joutuu kuulijakin tekemään. Aniharva käy päivän jokaisessa tilaisuudessa ja vielä harvempi koko festivaalin kaikissa konserteissa. Onkohan kukaan muuten kokeillut koskaan tällaista ennätystä? Siispä tein poiminnan kahdelta ensimmäiseltä päivältä. Se oli helppoa. Pitää vain kuunnella sunnuntain avajaiskonsertti ja maanantailta konsertit 3, 4, 5, 6, 7 ja 8.

Juuri näiltä päiviltä on vaikea suositella mitään erityistä tilaisuutta, sillä vajaan kahden vuorokauden aikana mennään läpi koko maailmankaikkeuden historia valon syttymisestä pimeyden laskeutumiseen.

Pystyin sentään noukkimaan joukosta yhden helmen, Schönbergin ja Bartókin kohtaamisen. Apokalyptisiä tunnelmia siinäkin on, sillä Arnold Schönberg oli tunnetusti kehittämässä atonaalisuutta, joka joidenkin mielestä tarkoitti musiikin loppua. Suosituimmassa teoksessaan Verklärte Nachtissa tuleva modernisti on kuitenkin aivan yltiöromanttisen jälkiwagnerilainen. Modernismia ja uuden alkua konsertissa edustaa Bartók, jonka rankat ja puhuttelevat teokset ovat muuten Kuhmossa monesti kirvoittaneet festivaalin innokkaimpia aplodeja.

Suosittelen nyt vielä tässäkin maanantain viimeisen konsertin kuuntelemista, sillä siinä koetaan maailmanloppu. Maailmanloppujahan tapahtuu verrattain harvoin, ja on aivan mahdollista, ettei sellaista satu meidän aikanamme. Kannattaa siis käydä kokemassa se ainakin musikaalisesti.

Juhani Koivisto, lehdistöpäällikkö