Ennen kuin konsertti pääsee alkamaan, taiteilijat on pitänyt kuljettaa, majoittaa, muonittaa, järjestää harjoitustila, varustaa nuoteilla… Ja tämä kaikki tapahtuu yhden festivaalin aikana yli 70 kertaa.

Yhteensä tänä kesänä onkin peräti 1187 aikataulutettua harjoitusta ja muuta tapahtumaa, sillä konserteissa esitetään yhteensä 320 teosta. Taiteilijoita on 138 ja heille on pitänyt järjestää 201 majoitusta, mikä Kuhmon oloissa ei tarkoita sitä, että olisi yksinkertaisesti varattu hotellihuoneita. Yksityismajoituksesta on ollut kova kysyntä.

Jotta esiintyjät saataisiin paikalle läheisiltä lentokentiltä, mikä Kainuun mittakaavassa tarkoittaa jopa kahtasataa kilometriä, tarvitaan kuljetuksia. Autoja on käytössä viisi, ja parin viikon aikana niillä ajetaan noin 25 000 kilometriä. Sillä määrällä pääsisi Singaporeen ja takaisin ja voisi vielä pyöriä muutaman viikonlopun Kuhmon keskustassa paikallisen nuorison kanssa.

Harjoitustiloja on tarvittu 93 ja niihin 20 flyygeliä ja 35 pianoa ja 110 erilaista lyömäsoitinta. Harjoitustilojen välillä liikutaan polkupyörillä ja niitä festivaalilla on käytössään 122. Jotta pyörällä jaksaisi polkea, tarvitaan tietysti ruokaa. Pelkästään pullia festivaalin aikana leivotaan 3 360.

Ja tämän kaiken tekemiseen tarvitaan tietysti ihmisiä: työntekijöitä on 331, ja heistä 170 on talkoolaisia.
Ja näillä numeroilla päästiin viime vuonna sellaiseen tulokseen, että myytyjä lippuja oli yli 32 000 ja konserttikäyntejä yli 35 000. Lipunmyynnillä mitattuna Kuhmon Kamarimusiikki onkin peräti viidenneksi suurin suomalainen festivaali ja selvästi suurin kamarimusiikkijuhla.

Juhani Koivisto, lehdistöpäällikkö