Palkinnon keskiviikon uroteosta saa pianisti Matilda Kärkkäinen, tietysti jaettuna sellisti David Cohenin kanssa. Matilda Kärkkäinen oli nimittäin saanut puoliltapäivin pyynnön soittaa Chopinin johdannossa ja poloneesissa pianolle ja sellolle. Konserttiin oli neljä tuntia aikaa. Matilda Kärkkäinen oli kyllä joskus soittanut tätä kappaletta, mutta haaste oli melkoinen.

Ja mitä kuultiinkaan konsertissa? Virheetöntä ja todella latautunutta soittoa sekä Kärkkäiseltä että Cohenilta. Yleisö osoitti innokkaasti suosiotaan, vaikka ei edes tiennyt miten olemattomalla harjoitusajalla esitys oli saatu valmiiksi.

Samassa Kontion koulun konsertissa oli muuten mielenkiintoista tarkkailla, miten eri tavoin sama flyygeli voikaan soida eri soittajien käsissä. Periaatteessahan soittajan ei pitäisi voida juurikaan vaikuttaa sointiväriin, sillä kun flyygelin vasara iskee kieleen, se on täysin irrallaan soittajasta ja kulkee sillä energialla, minkä sormen liike on sille antanut. Kumma kyllä, sointi vaihtelee kuitenkin uskomattoman paljon. Se huomattiin, kun Matilda Kärkkäinen, Dashol Kim, Nino Gvetadze ja Valeria Resjan soittivat peräkkäin.

Eilen alettiin tehdä uutta videota festivaalista ja auringonlaskun aikaan oltiin kuvaamassa Maja Bogdanovichia ja Daniel Rowlandia Lammasjärven rannalla. Tänään taas kuvattiin Nino Gvetadzea. Miettikääpä vain kuinka hankalaa oli ylipuhua minuuttiaikataulun mukaan eläviä huippumuusikoita tällaisiin ylimääräisiin hullutuksiin!

Keskustelu Rowlandin kanssa meni jotenkin näin. Me: ”Tuutko pitkän päivän jälkeen myöhään illalla rannalle kuvattavaksi mäkäräisten keskelle?” Daniel: ”Minä otan vielä Majan mukaan ja soitamme ja teemme mitä vain haluatte!” Näin hankalaa täällä on neuvotella näiden arvonsa tuntevien diivojen kanssa.

Tänään pääsen pitkästä aikaa palaamaan vanhaan rooliini. On nimittäin pyydetty tekemään konserttiarviota kohta alkavasta konsertista. Jääviysongelmaa suurempi huoli minulla on vireystilasta. Kun päivän on juossut kuumuudessa, antanut haastatteluja ja järjestänyt tapaamisia ja kirjoittanut tiedotteen, mukava tuoli ja hämärä sali saattavat koitua kohtalokkaiksi vireystilalle.

Juhani Koivisto, lehdistöpäällikkö