Tänään jouduin tuottamaan yleisölle kaksi pettymystä. Salakamari oli täynnä ihmisiä, jotka olivat tulleet kuuntelemaan Harry Halbreicihin aamuesitelmää. Kerroin heille, että kaiken musiikista tietävä Halbreich ei tänä vuonna päässytkään terveydellisistä syistä. Ilmoitin itse pitäväni tämän ensimmäisen teosesittelyn koska tieto tuli niin viime tipassa, että yleisölle ei ehditty tiedottaa. Vain kaksi ihmistä lähti pois, hekin vain siksi, että eivät olisi ymmärtäneet suomeksi pidettyä tilaisuutta.

Puhuin puoli tuntia, mikä on puhujalle paljon, mutta kuuden konsertin esittelyyn niukasti. Ja sitten aiheutin taas pettymyksen: jouduin kertomaan, että tällä varoitusajalla edes Kuhmossa ei pystytä järjestämään teosesittelyjä päivittäin.

Olisin tehnyt niitä mielelläni, mutta vaikka aika paljon kamarimusiikkitietoa näiden 30 Kuhmo-vuoden aikana onkin kertynyt, en sentään rohkene mennä kokeneen yleisön eteen valmistautumattomana. Ja siihen taas ei enää ole aikaa, sillä nyt festivaali on täydessä vauhdissa, tänäänkin on vaatimattomasti kuusi konserttia ja lisäksi lehdistötilaisuus.

Yksi ratkaisu olisi ollut pitää niin tylsä esittely, että kukaan ei olisi jäänyt kaipaamaan niitä. Mutta se nyt vain ei kuulu Kuhmon tyyliin. Vaikka jouduttaisiin joskus esiintymään vähillä harjoituksilla, yleisön edessä annetaan kaikki mahdollinen. Ehkä en antanut kaikkeani, mutta ainakin ääneni. Puoli tuntia viileässä ilmanalassa teki tehtävänsä.

Yksi pettymys sentään vältettiin. Loistava basisti Zoran Markovic tuli Kuhmoon asianmukaisesti, mutta hänen soittimensa ei. Lentokenttien ihmeellisessä maailmassa pystytään todellakin hukkaamaan jopa kontrabasson kokoinen esine jonnekin matkalaukkujen sekaan. Aluksi ei edes tiedetty onko se lähtenyt Ljubljanasta. Kamarimusiikkitoimisto selvitteli asiaa ja lopulta ilmeni, että basso oli päätynyt Helsinkiin. Sieltä se lennätettiin Ouluun, josta auto toi sen pikavauhtia Kuhmoon, ja 20 minuuttia ennen harjoituksen alkua soitin oli perillä. Tänään helpottunut Markovic pääsee taituroimaan Piazzollaa omalla soittimellaan.

Juhani Koivisto, lehdistöpäällikkö