Etelässä taivas on musta, mutta aurinko loistaa vielä korkealla Lammasjärven yllä. Konserttipaikat ovat valmiina, muusikot hakevat polkupyöriään toimistolta, vanhat tutut tapaavat talvikauden jälkeen, tervehdyksiä, halauksia, iloista odotusta. Toimistossa tehdään vielä viimeisiä järjestelyjä yhden esiintyjän vaihduttua viime hetkellä, mutta kun Bachin koraalipreludin ”Baabelin virtain vierillä” ensimmäinen sävel soi huomenna klo 19, kaikki on kunnossa. Kuhmo muuttuu jälleen kerran hiljaisesta pikkukaupungista musiikin metropoliksi.

Alku on aina yhtä jännittävää, sillä jokainen päivä on erilainen eivätkä sen paremmin muusikot kuin yleisökään voi tietää tarkkaan, mitä päivän mittaan tapahtuu. Olen saanut vaikuttaa Kuhmossa vuodesta 1985 ja ollut monenlaisissa tehtävissä. Tänä vuonna on kuitenkin edessä jotain aivan uutta. Joka aamu joku festivaalin esiintyjistä on lupautunut kertomaan päivän konserteista ja omista esityksistään, ja vaikka Kuhmon muusikot ovat taatusti asiansa osaavia ja sanavalmiita esiintyjiä, pitää tilaisuuksissa jonkun olla johdattelemassa. Sellaisen tehtävän olen saanut, enkä todellakaan voi etukäteen olla varma, mitä kaikkea tapahtuu. Toivon, että juontajan ja esiintyjän välille syntyy kamarimusiikillinen yhteys ja tilaisuudesta tulee yleisölle antoisa.

Sarja alkaa huomenna klo 17.30 Kuhmo-talossa, kun Vladimir Mendelssohn esittelee koko festivaalin. Jos olette paikalla, kannattaa ehdottomasti tulla kuuntelemaan. Vladimir Mendelssohn on paitsi loistava muusikko, myös vangitseva puhuja, oli aihe mikä tahansa. Veikkaan, että pelkässä musiikissa ei pysytä. Eiköhän huomennakin ajatus ole vapaa kuin hiirihaukka, kuten Konsta Pylkkänen aikanaan asian ilmaisi.

Juhani Koivisto, lehdistöpäällikkö