Kuhmossa oli juuri päättynyt päivä, joka esitteli sodan musiikkia. Punertava aurinko oli vaipunut pariksi tunniksi Lammasjärven ja loputtomien havumetsien taakse. 3 000 kilometriä etelämpänä valkoinen kylmäkuljetusauto ajoi kansallispäivää juhlivien ihmisten täyttämälle jalkakäytävälle ja alkoi kaksi kilometriä kestävä kauhujen taival. Taas muistettiin, että sodat eivät päättyneet 1945. Suuri sota on jatkuvasti käynnissä.

Miltä mahtaa tuntua Kuhmon ranskalaisista taiteilijoista? Todelliset ammattilaiset eivät toki anna minkään vaikuttaa esitykseen haitallisesti. Danel-kvartettikin joutui järkyttävistä uutisista huolimatta naurattamaan heti aamusta yleisöä Paul Hindemithin hauskan parodisella sävellyksellä, jossa huono orkesteri soittaa Lentävää hollantilaista.

Muistan muutamia kertoja, jolloin ulkomaailman tapahtumat ovat antaneet sävyään koko juhlalle. Vaikka esiintyjät eivät niitä ajattelisi, yleisö muistaa uutiset ja kuuntelee esityksiä muuttuneessa tunnetilassa. Kun Seppo Kimanen aikanaan kesken festivaalin kertoi yleisölle, että Oleg Kagan oli kuollut, kaikki teokset tuntuivat ainakin sinä päivänä soivan hänen muistolleen. Eivätkä keskellä festivaalia tulleet uutiset Norjan joukkosurmasta voineet olla vaikuttamatta ainakin kuulijoiden mielialaan.

Yleisöhän on osa esitystä, kuten monet muusikot ovat täälläkin todenneet. He ovat kehuneet kuhmolaisia kuulijoita asiantuntevuudesta ja tarkasta mukana elämisestä. Ja totta onkin, että listaan Kuhmon vetovoiman salaisuuksista pitää lisätä vielä yleisö. Se osoittaa aina innolla suosiotaan, ja jos se kuulee jotain todella poikkeuksellista, aplodit ja huudot räjähtävät ilmoille epäsuomalaisella temperamentilla.

Danel-kvartetti ahkeroi eilen soittamalla kolme kvartettoa. Kuhmossahan kuullaan Danelin soittamana kaikki Shostakovitshin kvartetot. Syytä onkin, 15 kvarteton sarja on alansa merkittävimpiä. Se huomattiin taas kerran eilen.

Jos tänään esitettäisiin Shostakovitshin sodan aikana säveltämä jousikvartetto nro 9 sellaisella palolla, kuin Danel-kvartetti eilen teki, siinä olisi vielä ylimääräistä latausta.

Juhani Koivisto, lehdistöpäällikkö