Kuhmo on sunnuntaista alkaen taidetulvan vallassa. Kahden viikon aikana Suomen suurin kamarimusiikkifestivaali tarjoaa 70 konserttia ja 10 kurssikonserttia, kun Kuhmon valtaavat 150 huippuluokan muusikkoa ja musiikkikurssien tulevaisuuden lupaukset. Lisäksi festivaali tarjoaa kaksi taidenäyttelyä.

Festivaali alkaa sunnuntaina 18.30 kun Vladimir Mendelssohn puhuu musiikista ja ohjelmavalinnoistaan. Ensimmäinen konsertti on nimeltään Uneton kaupunki ja siinä kuulijat viedään New Yorkiin musiikin ja tanssin voimin.

Maanantaista 10.7. alkaen päivät täyttyvät musiikista aamusta iltaan. Joka aamu kymmeneltä tavataan yksi juhlan taiteilijoista ja siitä eteenpäin soitto ja laulu kaikuvat vähintään iltakymmeneen asti joka päivä. Joka päivällä on kiehtova teemansa, kuten Velhojen matka, Kuunkukkia, Venäläinen teehuone ja Kirjoittamattomia(ko) kirjeitä.

Konsertteja on Kuhmon lisäksi myös Kajaanissa, Iisalmessa ja Sotkamossa. Festivaali huipentuu lauantaina 22.7. Händelin suureen Messias-oratorioon. Tällä kertaa Messiaassa on mukana myös jazzyhtye ja rap-artisti.

Festivaalin ajan Kuhmo-talossa on esillä Pälvi Hannin ja Jaakko Mattilan grafiikkaa. Kamarimusiikkikeskuksen Gallerian 4DESIGN-näyttelyssä esitellään Yrjö Kukkapuron, Jouko Järvisalon, Kaarle Holmbergin ja Kimmo Varjorannan viimeaikaista muotoilua. Juminkeossa on kesän ajan esillä Akseli Gallen-Kallelan Suur-Kalevalaan ja Koru-Kalevalaan sekä Kuhmoon liittyviä piirroksia ja graafisia kokeiluja.

Kuhmossa kohtaavat tänä vuonna sulassa sovussa erilaiset musiikit. Vladimir Mendelssohnin ohjelmasuunnittelun yhtenä innoittajana on ollut avaruusluotain Voyagerin vuonna 1990 ottama kuva, jossa maapallo näkyy enää pienenä sinertävänä pisteenä. Sillä pisteellä on kuitenkin kaikki, myös ”kaikki musiikki auringonsäteessä leijuvalla tomuhiukkasella”. Siltä varalta, että luotain joskus kohtaisi kehittynyttä elämää, sen mukaan laitettiin myös musiikkia, muun muassa Beethovenia ja Stravinskia.

”Parasta mitä ihmiskunnalla on tarjota kaukaisille sivilisaatioille”, Vladimir Mendelssohn sanoo. ”Niiden löytymiseen voi mennä pari miljoonaa vuotta. Tai enemmänkin – mitä väliä.”

Kuhmon Kamarimusiikki tehdään miljoonan euron budjetilla. Vuoden 2017 partneri on OP. Ystävä-tason yhteistyökumppanit ovat Canorama Oy, Eeva-lehti, F-Musiikki Oy, Kainuun Sanomat, Kaisanet Oy, Keskinäinen Eläkevakuutusyhtiö Etera, Kuhmo Oy, Loiste Oy, Metsähallitus, No-Pan Auto Oy ja Osuuskauppa Maakunta. Muut yhteistyökumppanit ovat Opetus- ja kulttuuriministeriö, Kuhmon kaupunk, Jenny ja Antti Wihurin rahasto, Suomen Kulttuurirahasto ja Kainuun Liitto.

Lisätietoja:
Kuhmon Kamarimusiikki, puh. 08 652 0936