Kun Klaus Mäkelä viime kesänä johti Kuhmossa, nähtiin ja kuultiin, että tässä on synnynnäinen kapellimestari. Festivaalin taiteilijoista koottu orkesteri soikin äkkiä aivan kuin vuosia yhteen hioutunut kokoonpano. Sittemmin olen seurannut Klaus Mäkelän työskentelyä myös Kansallisoopperassa, jossa hän johti Melartinin Ainon kerrassaan sytyttävästi.

Kun Klaus Mäkelä oli aamunavauksen vieraana eilen, Salakamarin pihallekin jouduttiin laittamaan penkkejä. Kaiken musiikillisen taitonsa lisäksi Mäkelä osoittautui mainioksi puhujaksi, joka hauskutti yleisöä osuvilla imitaatioilla Jorma Panulan sattuvista sanoista.

Tilaisuudet nimeltään ”musiikin ytimessä” (myönnän syyllisyyteni tähän vapaaseen suomennokseen Vladimir Mendelssohnin antamasta nimityksestä ”heart of the day”) ovat itselleni mitä antoisimpia työtehtäviä ja toivottavasti myös yleisölle iloksi ja hyödyksi. On pakko tunnustaa, että näitä tilaisuuksia ei kovin tarkasti pysty suunnittelemaan, käsikirjoittamaan ja harjoittelemaan, koska aina en voi edes tietää, keitä kaikkia paikalle ilmaantuu. On vain mentävä, alettava keskustella ja katsottava mihin päädytään. Tähän astisissa tilaisuuksissa puoli tuntia on kulunut kuin huomaamatta.

Torstain aamutilaisuudessa kuultiin kenties ensimmäistä kertaa maailmassa duetto thereminille ja lasiharmonikalle. Sellaisiakin soittimia kuullaan tänään. Ja nyt on pakko todeta ostosteeveen tyyliin: eikä siinä vielä kaikki. Samassa konsertissa soitetaan myös ilmapalloja, kaktusta ja pedaaliflyygeliä. Viimeksimainittu soitin koostuu kahdesta päällekkäin asetetusta flyygelistä, joista alempaa soitetaan jaloilla erillisen pedaalikoneiston avulla. Ja jännittävintä on, että näille kaikille soittimille on todellakin tehty sävellyksiä.

Tänään paljastettiin myös kiinnostava uutinen. Kuhmo-talon uudeksi johtajaksi valittiin Mikko Nortela, sekä tieteellisesti että taiteellisesti pätevä henkilö. Nykyinen johtaja Matti-Jussi Pollari on tehnyt pitkän työuran Kuhmo-talon johdossa, sillä hän on vetänyt talon toimintaa vuoden 1993 avajaisista lähtien. Ja sitä toimintaa on todella ollut muulloinkin kuin festivaalin aikana. Yhteensä talossa lasketaan käyneen jo yli kaksi miljoonaa vierasta.

Ja vielä toinen uutinen. Pääkaupungin lehdessä oli eilen otsikko ”Hyttysiä vähemmän kuin moneen vuoteen”. Salakamarin hyönteisiä huitovan yleisön keskuudessa tämän otsikon siteeraaminen herätti jossain määrin huvittuneisuutta.

Juhani Koivisto, lehdistöpäällikkö