Moni viettää nyt Kuhmossa tasavuosia. Itselläni tulee kuluneeksi 30 vuotta ensimmäisestä käynnistä Kuhmossa, graafisesta ilmeestä on vastannut Pekka Lehtinen jo 40 vuoden ajan ja konserttiflyygelien vireestä Matti Kyllönen 30 vuotta. Tärkein juhlavuosi on kuitenkin Vladimir Mendelssohnilla: hän on ollut taiteellisena johtajana nyt kymmenen vuotta.

Keskustelin tänään hänen kanssaan ensimmäisen tiedotteen sisällöstä ja huomasin taas kerran, että hän on aivan poikkeuksellinen ihminen. Tunnen päätyöni kautta monia lahjakkaita ihmisiä, sellaisiakin joita voi nimittää neroiksi. Mutta toista yhtä häkellyttävän monipuolisesti lahjakasta ihmistä en muista. Hän on tietysti rajattoman musikaalinen, mutta sen lisäksi hänellä on aivan erityislaatuisia verbaalisia kykyjä. On kyseessä sitten kuinka arkinen asia tahansa, hän osaa ilmaista sen omaleimaisella tavalla, mikä tekee hänestä erinomaisen haastateltavan.

Kaiken lisäksi hänellä on sosiaalista lahjakkuutta, jota taiteelliselta johtajalta vaaditaan kun kymmenet taiteilijat pitää saada toimimaan yhdessä. Tämänpäiväinen lyhyt puhelinkeskustelu todisti siitäkin. Viimeiseksi Vladimir Mendelssohn muisti kysyä, kuinka kissani voivat. Miten ympäri maailmaa liikkuva ja satoja ihmisiä tunteva taiteilija voi muistaa tällaisen yksityiskohdan? Mutta juuri näin hän ottaa ihmiset lähelleen ja saa heistä parhaat puolet esiin vielä silloinkin, kun pitkän festivaalin väsymys painaa. Tällaista taitoa ei voi oppia, se vain on joillain.

Kymmenen vuotta Mendelssohn on jaksanut uusiutua ja keksiä aina jotain yllättävää. Rajat eivät ole tulleet vielä vastaan, eivätkä tule tänäkään kesänä. Tuhannet kamarimusiikin ystävät odottavat taas malttamattomina, mitä hän on keksinyt tälle vuodelle.

Juhani Koivisto, lehdistöpäällikkö