Kuhmo Kamarimusiikki kutsuu – jo 54. kerran! Tässä tulee Sinulle viisi vinkkiä koettavaksi Kuhmossa 14.–27. heinäkuuta. Ensimmäisenä listalla ovat tietysti konsertit, mutta niiden lisäksi ilo kannattaa ottaa irti monista ilmaistilaisuuksista, hyvästä ruoasta ja juomasta sekä Kuhmon muusta oheistarjonnasta.

Konsertit

Kuhmon Kamarimusiikki on todellinen runsaudensarvi. Kesän teema on Rajalla, minkä ympärille taiteelliset johtajat Minna Pensola ja Antti Tikkanen ovat rakentaneet lähes 60 konsertin ja niissä esitettävien yli 300 teoksen ohjelman.  Aihetta käsitellään monesta suunnasta, mm. maantieteellisesti, kielellisesti, kulttuurisesti, sosiaalisesti, henkisesti ja fyysisesti. Kahden intensiivisen viikon aikana koetellaan tyyli- ja aikakausien rajoja yli viiden vuosisadan ajalta, 1500-luvun renessanssista aina näihin päiviin saakka. Lisäksi käsitellään elämän ja kuoleman rajoja, oman tilan käsitettä ja intimiteettiä, mystisiä rajatilakokemuksia ja esimerkiksi päivän ja yön rajankäyntiä.

Kesän pääsäveltäjävieraat ovat Sebastian Fagerlund ja Lotta Wennäkoski. Heiltä kuullaan festivaalin tilaamat sävellystilaukset ja monta muuta teosta. Fagerlundilta on tilattu kitarakvintetto ja Wennäkoskelta viuluduo.

Esiintymään Kuhmoon tulee noin 120 kansainvälistä taiteilijaa. Kuhmo-kasteensa saavat esimerkiksi espanjalainen Quiroga-kvartetti, sveitsiläinen Swiss-pianotrio, pianistit Joonas Ahonen ja Mackenzie Melemed, kanteletaiteilija Eija Kankaanranta ja harmonikansoittaja Janne Valkeajoki. Tutuista yleisön suosikeista mukana ovat mm. viulistit Sergey MalovDaniel Rowland ja Elina Vähälä sekä Danel-kvartetti ja Storioni-trio. Pitkästä aikaa Kuhmoon saadaan mm. sopraano Anu Komsi ja Keski-Pohjanmaan Kamariorkesteri.

Ilmaistilaisuudet

Kuhmon Kamarimusiikin ilmaistilaisuuksia ovat päivän ohjelmaesittelyt, kurssilaiskonsertit sekä taidenäyttelyt.

Päivän ohjelmien esittelystä vastaa festivaalin taiteilijoiden ja kesän nimikkosäveltäjien rinnalla säveltäjä Osmo Tapio Räihälä. Näitä Musiikin ytimessä -tilaisuuksia on festivaalin ensimmäistä sunnuntaita lukuun ottamatta joka päivä klo 10.

Musiikkikurssit ovat olleet oleellinen osa Kuhmon Kamarimusiikkia sen perustamisestä lähtien. Kursseilla opiskelee vuosittain noin 80 nuorta kotimaasta ja ympäri maailmaa. Näitä tulevaisuuden tähtiä voi kuunnella kurssilaisten omissa konserteissa kummallakin festivaaliviikolla keskiviikosta perjantaihin.

Kesän kuvataitelijat ovat Marjatta Tapiola ja Veera Kopsala. Marjatta Tapiolan maalauksia ja grafiikkaa on esillä Kuhmo-talossa. Veera Kopsalan puureliefejä Kamarimusiikkikeskuksen Galleriassa.

Hyvä ruoka ja juoma

Jokaiseen hyvään lomaan liittyvät myös kulinaariset herkut. Kuhmon Kamarimusiikin Kannatusyhdistys avaa oman pop up -viihtymiskeskuksen Kamarimusiikkikeskuksen festivaalin ajalle.

Keskuksen Amati-kahvilassa on tarjolla keitto- ja salaattilounaita sekä kahvin kera itse tehtyjä ja lähileipomoiden parhaimpia leivonnaisia. Tarjontaan kuuluu mm. festivaalin nimikkoleivos Oodi ilolle. Päivän lounas- ja kahvilatarjonnan jatkeeksi Amati muuntautuu olut- javiinituvaksi illan suussa. Silloin tarjolla on mm. Haapalan panimon artesaanioluita.

Kamarimusiikkikeskuksen pihapiiriä ja sen ravintolaa hallitsee Lapin Gourmetkokit. Nimensä mukaisesti yritys tuo Kainuun tarjontaan lisäherkut Lapista. Piharavintola Lapissa on tarjolla vaihtuvia lounaita, kolmen ruokalajin illallisia ja juomia virvokkeista väkeviin. Lapin Gourmetkokkien herkkupuoti sai kansainvälisen Chaîne des Rôtisseurs -kilven viime vuonna, ja yritys pokkasi kolme palkintoa Artensaaniruoan SM-kilpailuista.

Kuhmo-talon edustalle Kannatusyhdistys siirtää myös perinteisen lettukojun. Lettujen hurmaava tuoksu ulottuu melkein konserttisaliin saakka. Kojusta voi talon konserttien yhteydessä ostaa letun suolaisella tai makealla täytteellä.

Kuhmon oheistarjonta

Koko Kuhmo elää heinäkuun festivaalin sykkeessä. Tarjolla on monenmoisia luonto- ja kulttuuriaktiviteetteja. Miltä kuulostaisivat esimerkiksi vierailut Kalevalakeskus Juminkeossa, Talvisotamuseossa tai Luontokeskus Petolassa? Vai pidätkö luonnossa liikkumisesta ja haluaisit ehkä meloa tai patikoida? Hurjimmat ottavat ohjelmistoonsa koskenlaskun kelluntapuvussa ja yön viettämisen wildlife-yrityksessä karhujen ja susien elämää seuraillen.

Lämpimästi tervetuloa Kuhmoon! Lisätietoja löydät alla olevien linkkien takaa.

Linkit:
Kuhmon Kamarimusiikki, www.kuhmofestival.fi
Visit Kuhmo, www.visitkuhmo.fi
Wild Taiga, www.wildtaiga.fi

Lipunmyynti:
Kuhmon Kamarimusiikki, puh. 040 169 6509