Säveltäjä, alttoviulisti ja Kuhmon Kamarimusiikin taiteellinen johtaja Vladimir Mendelssohn menehtyi 13. elokuuta 2021 nopeasti edenneen sairauden murtamana. Vladimir Mendelssohn oli syntynyt 1949 Romaniassa maineikkaaseen muusikkosukuun. Hän opiskeli Bukarestissa alttoviulunsoittoa ja säveltämistä. Myöhemmin hän asettui Hollantiin ja kiersi kaikkialla maailmassa soittamassa ja opettamassa. Erityisen tunnettu ja pidetty hän oli herkkävaistoisena kamarimuusikkona, joka soitti mitä erilaisimmissa kokoonpanoissa. Mendelssohnin vakituinen yhtye oli Enesco-jousikvartetti.

Suomessa Vladimir Mendelssohn tunnettiin erityisesti Kuhmon Kamarimusiikin taiteellisena johtajana. Hän soitti Kuhmossa vuodesta 1983 ja aloitti taiteellisena johtajana 2005. Maailmanlaajuisten taiteilijakontaktiensa ja ylittämättömän musiikintuntemuksensa ansiosta hän tuotti Kuhmoon vuodesta toiseen yllätyksellisiä ohjelmia, joissa tunnetut klassikot vuorottelivat harvinaisuuksien ja uusien löytöjen kanssa.

Kuhmossa Vladimir Mendelssohn opittiin tuntemaan hämmästyttävänä ja loputtoman energisenä yleisnerona, joka tuntui tietävän ja osaavan kaiken. Hänen kanssaan oli yhtä innostavaa sekä soittaa että keskustella. Vaikka Vladimir Mendelssohn esiintyi kaikkialla, hänellä oli Kuhmon Kamarimusiikkiin erityinen suhde. ”Minun akatemiani oli Kuhmo”, Mendelssohn sanoi. ”Täällä opin, mitä musiikki on. Opin soittamaan omaa instrumenttiani ja opin ymmärtämään musiikkia syvällisemmin kuin missään muualla.”

Tämän kesän festivaalilla Vladimir Mendelssohnin sairaus jo näkyi, mutta soitossa se ei kuulunut. Mendelssohnin alttoviulu soi edelleen tutulla hehkulla ja mukautui saumattomasti kokonaisuuteen. Mendelssohn sai tiedon tilanteensa vakavuudesta kesken festivaalin. Hän halusi kuitenkin ennen poistumistaan soittaa vielä Schubertin Forelli-kvintetossa, jota hän oli esittänyt Kuhmossa vuodesta 1983 lähtien. Kuhmon kirkossa kuultiin 13. heinäkuuta 2021 myrskyisät suosionosoitukset, aivan kuin yleisö olisi aavistanut suuren muusikon soittaneen juuri viimeiset sävelensä.

Vielä Kuhmon Kamarimusiikin päätöskonsertissa saatiin nauttia Vladimir Mendelssohnin monipuolisista musiikillisista kyvyistä, sillä festivaalin viimeisenä numerona kuultiin hänen sovituksensa Beethovenin yhdeksännestä sinfoniasta. Vladimir Mendelssohnin kausi Kuhmossa päättyi juuri niin kuin pitikin, Oodiin ilolle.

Lisätietoja:
Kuhmon Kamarimusiikki, puh. 044 544 5162